10 weetjes over snurken

#1: Vier miljoen Nederlanders snurken

In Nederland zijn er zo’n vier miljoen mensen die snurken. Dat is ruim 23% van alle inwoners.

#2: Er snurken meer mannen van vrouwen

Van alle snurkers is 60% man en 40% vrouw.

Kaart van Nederland

#3: Een snurker kan geluiden produceren tot wel 70 decibel

Een snurker maakt in zijn slaap een zagend, ruisend, of brommend geluid. Dit kan oplopen tot wel 70 decibel. Dat is te vergelijken met het geluid van een stofzuiger. Het maximale geluidsvolume voor een gezonde nachtrust is 45 decibel. Niet zo gek dus dat uit recent onderzoek blijkt dat een snurkende partner slecht is voor je gezondheid.

Ananasplant

#4: Een ananasplant helpt niet tegen snurken

Er zijn diverse artikelen en advertenties in de media verschenen die claimen dat de ananasplant helpt tegen snurken. In een persbericht van een Britse supermarktketen werd beweert dat uit een onderzoek van ruimtevaartorganisatie NASA zou blijken dat de ananasplant voor een betere en vooral stillere nachtrust zorgt. NU.nl is op onderzoek uitgegaan en ontdekte dat het NASA onderzoek helemaal niet gaat over snurken en de ananasplant werd niet door NASA onderzocht. Er is ook geen ander onderzoek gevonden dat uitwijst dat een ananasplant helpt tegen snurken.

#5: Snurken kan erfelijk zijn

Als snurker kun je er vaak niets aan doen dat je snurkt. Snurken kan genetisch bepaald zijn en vaak zie je dat als ouders of broers en zussen snurken jij ook snurkt. Meestal krijg je meer last van snurken als je de dertig bent gepasseerd.

#6: Snurkers worden meestal niet wakker van hun eigen gesnurk

Het brein filtert de geluiden die het lichaam zelf maakt. Hierdoor word je wel wakker van externe geluiden (wekker, verkeer etc.) maar niet van je eigen gesnurk. Anders zou je nooit in slaap komen en zou je zelfs wakker kunnen liggen van je eigen ademhaling.

#7: Snurken wordt veroorzaakt door je tong

Veel mensen denken dat ze via hun neus snurken, maar het is de tong die de boosdoener is. Het zit namelijk zo: als je gaat slapen verslappen al je spieren. De tong is ook een spier die dan verslapt. De tong zakt weg en verkleint de luchtweg. Door deze vernauwing worden bij elke ademhaling het zachte gehemelte, de tong en de keelholte naar elkaar toe gezogen. Dit veroorzaakt trillingen: het snurkgeluid. Vergelijk het maar met het leeglopen van een ballon: lucht stroomt dan heel snel door een smalle doorgang met als gevolg dat dit deel gaat trillen en geluid maakt.

Snurken uitleg

#8: Er is een zoektocht naar de grootste snurker van Nederland

De Kliniek voor Snurken en Apneu heeft diverse jaren een zoektocht opgezet naar de grootste snurker van Nederland. In de afgelopen 9 jaar is deze snurkwedstijd 2 keer gewonnen door een vrouw en 7 keer door een man. De recordhouder van deze zoektocht is een man met een gemeten snurkpiek van 100dB in 2017. Ter vergelijking, een drilboor op 1 meter afstand produceert ook 100dB.

#9: Alcohol, medicijngebruik en overgewicht kunnen een rol spelen bij snurken

Lichaamsbouw kan een belangrijke rol spelen bij snurken. Iemand met een dikke tong of kleine keeldoorgang zal sneller last hebben van snurken. Ook alcohol, overgewicht en medicatie kunnen er voor zorgen dat je meer snurkt. Alcohol en sommige medicijnen werken spierverslappend. Snurken wordt veroorzaakt door het wegzakken van de tong in de keelholte. Bij sommige medicijnen en alcoholgebruik zakt de tong dus nog makkelijker de luchtweg in, wat het snurkgeluid veroorzaakt.

Zon

#10: Snurken is een groter probleem in de zomer

In de zomer slapen mensen vaak slechter. Veel mensen gaan later naar bed en zijn daarom vaak vermoeider. Hierdoor verslappen de spieren sneller, wat het snurkgeluid veroorzaakt. Ook het gebruik van alcohol op een mooie zomeravond kan er voor zorgen dat je gaat snurken. Daarnaast zorgt het voor meer overlast omdat mensen dan hun ramen vaker open hebben of omdat mensen op de camping verblijven en daar een buurman horen snurken.