Blog

MEER SNURKEN, MINDER SEKS: NACHTELIJK GERONK IS DOMPER OP INTIMITEIT

Meer dan 4 miljoen Nederlanders hebben last van chronisch snurken. Uit intakegesprekken van de Kliniek voor Snurken en Apneu Nederland blijkt nu dat het voor minder spanning tussen de lakens zorgt. 

Snurken en seks op hetzelfde kussen? Daar slaapt de duivel tussen.

SNURKEN

Dat mensen met overgewicht snurken, wisten we al, en ook dat het voor fysieke ongemakken kan zorgen. Maar dat mensen – zowel de snurkers als hun partners – door het geronk ook minder zin in seks hebben? Dat was tot nu toe minder bekend.

Volgens  gegevens van de snurkkliniek gaf zeventig procent van de patiënten tijdens het intakegesprek aan minder behoefte te hebben aan intimiteit met hun partner. De redenen daarvoor zijn best logisch. De meeste chronische snurkers slapen bijvoorbeeld apart, in een speciaal daarvoor ingerichte slaapkamer.

MINDER ZIN

Koppels die ondanks het nachtelijke geronk in hetzelfde bed liggen, slapen vaak slechter, en zijn overdag vermoeid: dat doet geen wonderen voor je libido.  Als koppels dan ook nog eens flink ruzie maken over het gesnurk, zorgt dat voor nóg minder zin.

Apart slapen is weliswaar goed voor de nachtrust, erg steamy is het natuurlijk niet. “Meer dan de helft van alle mensen die zich aanmelden bij onze kliniek slapen gescheiden door hun snurkprobleem. Alleen slapen is zeker niet ongezond, maar romantisch is het allerminst”, vertelt woordvoerder Olivier Tielemans.

Bron: EMMA BREED – LINDA

Niet sporten, wel seksen: zo kom je tot een superslaap

Maar liefst 51% van de Nederlanders is moe als hij opstaat. Niet voor niets is er tijdens deze Week van het Slapen zoveel aandacht voor het fenomeen. Dit zijn tien dingen die je waarschijnlijk nog niet wist om te komen tot een betere nachtrust.


© 123RF

Na de seks verlopen je slaapfasen efficiënter en je wordt uitgeruster wakker.

 

Zo bont als Japanners, die staand slapen in de metro, maken we het niet. Toch is meer dan de helft van de Nederlanders moe als hij opstaat, weet expert Floris Wouterson, auteur van het boek Superslapen. Zelfs als je de ouders met kleine kinderen, mantelzorgers en mensen met een onregelmatig beroep, zoals brandweerlieden en mensen in de zorg daar vanaf trekt, is dat een schrikbarend percentage volgens Wouterson.

Niet-uitgeslapen medewerkers kosten de overheid jaarlijks 15,8 miljard door met name productiviteitsuitval. „Slapen wordt als eerste overboord gegooid, bij bijvoorbeeld deadlines in je werk. We razen gewoon door met ons slaperige hoofd.” Wouterson pleit voor meer bewustzijn voor dit ’zwaar onderschatte probleem’.

Korte lontjes
Ruim vijftig procent van de werknemers valt volgens Wouterson in de ’rode en oranje categorie’, wat wil zeggen dat ze een uitdaging hebben wat betreft slaap. „Concentratieproblemen, korte lontjes, vergeetachtigheid.” Slechts een kwart is volgens hem een superslaper, wat betekent dat je zin hebt in de dag, en bijvoorbeeld een normale eetlust hebt, wat ook weer samenhangt met slaap.

Volgepropte bedden
Superslapen betekent volgens de slaapexpert energiek wakker worden. „Dat is een normale toestand, maar we zijn zo van god los in deze maatschappij.” De auteur deed een tijdje ’slaapkamer check-ups’ tijdens coachingsessies en schrok daar best van. „We liggen in broodroosters.” Hij zag volgepropte bedden met kussens en dikke donzen dekbedden. „Ook is de temperatuur van de kamer vaak te hoog, deze zou tussen de 16 en 18 graden moeten liggen.”

Dat cafeïne, alcohol en blauw licht van je smartphone slecht voor een goede nachtrust zijn, is bij de meeste mensen wel bekend. Vandaag, tijdens de Internationale week van de slaap, leert Wouterson ons tien dingen die je waarschijnlijk nog niet wist van slapen.

1. Klagers zijn slechte slapers
„De maatschappij draait op de ellende van een ander. Klagen is een negatieve spiraal. Mensen praten elkaar dingen aan. En gedurende de dag stapelt die negativiteit zich op. Mediavasten kan helpen, maar vraag ook de ander om jou erop attent te maken als je klaagt. Wordt er bewust van en stop ermee.”

2. Op je linkerzij slapen is het best
„Je slaapt het beste op je zij omdat je lichaam en vooral je wervelkolom zo het beste kunnen ontspannen. De linkerzijde geniet de voorkeur. Het hart hoeft minder te pompen en bloedcirculatie en spijsvertering worden bevorderd. Met bijvoorbeeld op je rug liggen gaat je mond openstaan en door de mond ademen is niet goed.” Volgens expert Wouterson kun je er aan werken om je slaappositie te veranderen.

3. Mandarijn beste slaapgeur
„De geur van mandarijnen ter ontspanning werkt het beste bij jonge kinderen. Doe bijvoorbeeld wat mandarijnolie onder de voetzolen. De reuk is het oudste en sterkste orgaan en geur doet iets met je. De mandarijn geeft de meest ontspannende werking. Bij testpersonen is aangetoond dat ze meer diepe slaap hadden.”

4. If you snooze you lose
„Snoozen is een teken dat je niet bent uitgeslapen en dat je te moe bent om aan de dag te beginnen. Je lichaam kan niet klokkijken, half 12 zegt jouw lichaam niets. Ga je snoozen dan word je wakker, ga je slapen, word je wakker, ga je slapen et cetera. Daar snapt je lichaam niets van, dat wil alleen maar regelmaat. In het weekend kun je daarom ook beter niet uitslapen.”

5. Zet de wekker ’s avonds
„’s Avonds lees je wat, je kijkt tv, voor je het weet is de avond om. Maar een slaapvenster – het bepalen van een vast tijdstip van opstaan en het uur van slapen gaan – is heel belangrijk. Zet de wekker een uur voor je naar bed gaat en begin dan met je routine. Ruim wat op, zet de afval weg, haal je make-up eraf: niet onder het felle tl-licht.”

6. Pak deze supertip voor uitslapen na het feesten
„Leuk feestje gehad en om half 3 ’s nachts thuis? Sta dan toch op om half 7 ’s ochtends als dat jouw door-de-weekse vaste tijdstip van opstaan is. Sta op, doe je ding: neem water, ga naar het toilet, trek een stuk gordijn open voor daglicht, en ga daarna weer naar bed. Je hormonale processen zijn dan opgestart. Deze actie ontregelt je interne klok niet en het voorkomt die maandagochtend blues.”

7. Stop met sport in de avonduren
„Elke vorm van lichamelijke inspanning zoals sport kun je beter laten, zeker drie uur voor het slapen gaan. De muziek in fitnessscholen is al helemaal niet bevorderlijk voor je slaap.”

8. Seks beste manier om lekker te slapen
Punt 7 had het over lichamelijke inspanning, maar seks is volgens Wouterson juist uitstekend om lekker in slaap te kunnen vallen. „Genegenheid en vooral een orgasme is een fantastische voorbereiding op een geweldige nachtrust doordat er veel hormonen vrijkomen. Je slaapfasen verlopen efficiënter en je wordt uitgeruster wakker.”

9. Acht uur slaap onzin

„Minstens acht uur slapen is zeker niet voor iedereen van toepassing, het kan zelfs zorgen voor stress als je denkt ’het is me niet gelukt’. Als je minder nodig hebt, maar je dwingt jezelf om acht uur te slapen dan ben je gewoon tijd aan het verspillen. Denk niet in uren maar in cycli. Een slaapcyclus bestaat uit circa 90 minuten en niet 60. Tijdens die 90 minuten doorloop je vier fasen: sluimer, lichte, diepe en remslaap. Je voelt je het meest uitgerust aan het einde van zo’n cyclus. Reken daarom terug in blokken van anderhalf uur om te bepalen wanneer je naar bed moet.”

10. Zwembandjes van invloed op slaapgedrag
„Te veel lichaamsvet is een onderbelicht punt als we het hebben over slaapproblemen. Zwembandjes zorgen voor stress van organen en zenuwstelsel. Bovendien werkt buikvet snurken in de hand. Om te bepalen of je te veel buikvet hebt, moet je de omtrek van je taille meten.”

 

Bron: Tanja Kamphuis | Telegraaf

Minder snurken? Onderzoekers vinden link tussen vegan dieet en slaapapneu

Klinkt jouw partner ’s nachts als een varken? Schrap dat lapje vlees uit je menu en je maakt ook minder dierlijke geluiden, stelt een nieuw onderzoek. Maar er zit wel een addertje onder het gras.

Is het eten van kippen, varkens en koeien zielig voor die dieren die daardoor niet meer vrolijk door de wei huppelen? Daar zijn de meningen over verdeeld, maar een carnivoor dieet lijkt vooral ook heel vervelend voor je partner die ’s nachts wakker ligt van jouw gesnurk. Een nieuw onderzoek van de European Respiratory Society stelt dat een vegan dieet de kans op slaapapneu – dat vaak samen gaat met luid gesnurk – verkleint. Toch is niet elke vegan ’s nachts muisstil. Hoe zit dat?

Slaapapneu en snurken

De wetenschappers wilden weten of er een verband is tussen wat je eet en de kans dat je obstructief slaapapneu (OSA) ontwikkelt. Bij osbstructief slaapapneu ontspannen je spieren tijdens het slapen zoveel dat je tong en de zachte delen in je keel de ademhaling blokkeren. Doordat je meerdere keren per nacht een korte ademstilstand hebt, kom je vaak niet in een diepe slaap en word je zelden uitgerust wakker. En je ligt waarschijnlijk ook flink te ronken.

Welke invloed heeft je voeding op de kans dat je slaapapneu ontwikkelt? Het onderzoeksteam, onder leiding van Yohannes Melaku van de Flinders University (Australië), maakte gebruik van een dataset met gegevens van 14.210 personen om dat uit te zoeken. Aan alle deelnemers van het onderzoek was gevraagd om 24 uur lang alles wat zij aten op te schrijven. Daarnaast kregen zij een vragenlijst om te bepalen hoe groot hun risico op slaapapneu was.

Zo verkleint plantaardig eten de kans op slaapapneu

De vegans bleken negentien procent minder kans te hebben op het ontwikkelen van slaapapneu dan de vleeseters. Maar, dit gaat alleen op als je biefstuk vervangt door gezonde producten zoals volkoren granen, groente, fruit en noten. Eet je elke dag plantaardige taartjes vol suiker of giet je liters frisdrank naar binnen, dan snurk je waarschijnlijk juist méér, ontdekten de wetenschappers.

Het is dus nog maar de vraag of je dat lapje vlees écht de schuld mag geven van je nachtelijke geronk. Eerder onderzoek van Johns Hopkins Sleep Disorders Center noemt obesitas als een van de risicofactoren voor slaapapneu. En die extra kilo’s kun je ook als vegan prima verzamelen.

Zoals vaak het geval is in de voedingswetenschap is er meer onderzoek nodig om te achterhalen waarom vegans met een gezond dieet minder snurken dan vleeseters en ‘ongezonde’ vegans. Maar als je iemand wilt overtuigen minder vlees te eten, heb je er toch weer een argument bij. Al laat je als vegetariër wel weer meer scheten.

Bron: Willeke van Doorn – Quest

Tandheelkundige consequenties bij het gebruik van een MRA

Doordat een MRA de onderkaak (mandibula) naar voren houdt tijdens het slapen, kan de tong de luchtweg minder gemakkelijk blokkeren en wordt de keelholte ruimer. Naast het gunstige effect op de ademweg, kent het gebruik van een MRA ook een aantal bijwerkingen. Kort gezegd zorgt een MRA voor een – soms best flinke – toename van de belasting op het kauwstelsel. Dit stuk gaat in op de korte en lange termijn gevolgen van het gebruik van een MRA.

Geen werking zonder bijwerking
Bij het gebruik van een MRA zullen in de eerste dagen een aantal bijwerkingen optreden. Deze bijwerkingen zijn meestal een toename van de speekselvloed, pijn in het gebit, pijn in het oor of kaakgewricht, een stijf en vermoeid gevoel in de kauwspieren. Deze klachten zijn het directe gevolg van een toename van de belasting op het kauwstelsel. Meestal zijn deze klachten alleen aanwezig in de eerste weken na het plaatsen van de MRA en gaan deze klachten met een aantal weken vanzelf over. Vaak nemen de klachten toe als de MRA wat bij wordt getitreerd.

Naast deze klachten wordt vaak op de wat langere termijn ook een tijdelijke open beet of gevoel van een beetverandering in de ochtenduren waargenomen bij patiënten die een MRA gebruiken. De open beet is het directe gevolg van een overbelasting op het kauwstelsel. Dit beeld wordt dan ook wel toegeschreven aan vochtaccumulatie in het retrodiscale gebied van het kaakgewricht. Meestal is de open beet of de beetverandering tijdelijk en verdwijnt deze na ongeveer een half uur. De open beet kan ook teruggedrukt worden door te bijten op een dunne siliconen plaat (zogenaamde Leafe Gauge) waardoor de patiënt de onderkaak als het ware naar achteren bijt.

Op de wat langere termijn (meestal na een half tot 2 jaar), zullen er veranderingen in de gebitsocclusie waarneembaar zijn. Deze veranderingen kunnen klein zijn zodat het nauwelijks opvalt, maar soms kunnen deze veranderingen zorgen voor een verstoring van de functie, waardoor het aantal occluderende elementen verlaagd is en de oorspronkelijke maximale occlusie niet meer bereikt kan worden. De gevolgen op de gebitsocclusie zijn het gevolg van de krachten op de gebitselementen waardoor deze, net zoals dat gebeurt bij orthodontische apparatuur, zullen verplaatsen. De mate en de snelheid waarmee deze verplaatsingen optreden is per patiënt verschillend en heeft onder meer te maken met het aantal elementen, het aanhechtingsniveau op het bot de krachten, die de MRA genereert. Ook kan de kaakrelatie en gebitsocclusie voor behandeling een rol spelen bij het ontstaan van veranderingen in de occlusie. Zo wordt wel gesteld dat patiënten met een diepe beet meer ‘beschermd’ worden tegen occlusie veranderingen dan patiënten met een Angle Klasse 1 of 3 relatie. Op de lange termijn zullen bij de meeste gebruikers van een MRA zeker veranderingen in de gebitsocclusie worden waargenomen. Deze veranderingen van de gebitsocclusie zijn binnen een gezond kauwstelsel goed door het lichaam te incasseren. Deze veranderingen  geven dan ook geen aanleiding tot het ontwikkelen van temporomandibulaire disfunctie. Toch zullen de veranderingen bij patiënten kunnen leiden tot het ontwikkelen van functie klachten. De meeste patiënten zullen verder geen hinder ervaren van de dwangbeet.

Het is echter wel belangrijk, dat de behandelend tandarts de veranderingen van de gebitsocclusie goed controleert en daar waar nodig de functie van het gebit faciliteert. Dit laatste is bijvoorbeeld, bij het ontstaan van een dwangbeet, door middel van inslijpen te corrigeren. Deze therapie is ook aan te raden als de veranderde occlusie en articulatie ervoor zorgt dat zwakke elementen, met porselein opgebakken elementen en eventueel endodontisch behandelde elementen ineens overbelast raken. Het inslijpen heeft als doel dat deze elementen uit de occlusie/articulatie worden gehouden, zodat het krachtenspel zo min mogelijk schade kan aanrichten. Ook kunnen eventueel scherpe knobbels iets worden ingeslepen ter preventie van breuk. Daarnaast kunnen elementen die parodontaal zwak zijn (verminderd aanhechtingsniveau bij een gezond, gereduceerd parodontium) preventief ingeslepen worden. Bij deze zwakke elementen kan ook gedacht worden aan het maken van een vezelversterkte ‘parospalk’ zodat de krachten goed verdeeld worden bij functie van de onderkaak.

Ofschoon het niet vaak voorkomt bij het gebruik van een MRA, kunnen de pijnklachten dusdanig worden, dat hierboven beschreven therapie niet helpt. Meestal gaat het om pijn in grote kauwspieren (zoals de masseter en de temporalis) en soms ook het kaakgewricht. Niet elke tandarts die patiënten met een MRA behandelt, is Tandheelkundige consequenties bij het gebruik van een MRA gewend om met deze problematiek om te gaan. Vaak wordt geadviseerd om de MRA maar een poosje niet te dragen. Het nadeel is dat de (OSAS-) patiënt in feite geen nacht zónder MRA kan slapen en eventueel moet uitwijken naar de CPAP. Dat wil niet iedereen. Soms kan door het titreren van de onderkaak in een minder proale stand de klachten doen verbeteren. Vaak kan via een orofaciaal fysiotherapeut een programma worden opgesteld waarbij via oefeningen de spieren en het kaakgewricht behandeld worden. Een tandarts-gnatholoog kan ook geraadpleegd worden indien de klachten dusdanig zijn dat een orofaciaal fysiotherapeut vastloopt.

Bezint eer ge begint
Een goed peroperatief klinisch en beeldvormend mondonderzoek is een essentieel onderdeel van de behandeling met een MRA. Bij een gezond kauwstelsel kunnen de krachten die ontstaan door overbelasting door het lichaam goed worden opgevangen, maar zullen wel op de lange termijn leiden tot blijvende veranderingen in de gebitsocclusie en articulatie. Het is belangrijk dat patiënten voorafgaande aan de behandeling goed worden geïnformeerd over deze gevolgen en wat de behandeling van deze gevolgen kan zijn (inslijpen, spalken of in sommige situaties het staken van de behandeling).

Is het kauwstelsel niet gezond, dan zal de mate van pathologie een factor zijn die meeweegt of een een MRA al dan niet geïndiceerd is. Naast dentoalveolaire pathologie kan er ook sprake zijn van temporomandibalaire pathologie. In dat geval is het verstandig om een uitgebreid functieonderzoek uit te voeren. Bij twijfel kunt u overwegen om een advies van een tandarts-gnatholoog in te winnen.

James Huddleston Slater
Tandarts, tandarts – gnatholoog
Tandartspraktijk Huddleston Slater, Groningen

Philips gaf duizenden klachten over apneuapparaten jarenlang niet door

Philips heeft 3.700 klachten over apneu- en beademingsapparaten verzwegen aan de Amerikaanse toezichthouder, blijkt uit dataonderzoek van NRC. Ook gaf Philips niet door dat elf gebruikers van de apparatuur zijn overleden.

De klachten kwamen begin 2022 aan het licht, soms pas na meer dan elf jaar. De meldingen gingen bijvoorbeeld over het uiteenvallen van het schuim in de beademingsapparaten.

Philips is verplicht om zulke klachten binnen dertig dagen te melden aan de Amerikaanse toezichthouder FDA. Het bedrijf overhandigde de achtergehouden klachten begin 2022 uiteindelijk alsnog aan de FDA.

“De Amerikaanse regels schrijven voor dat Philips deze dossiers onmiddellijk moet onderzoeken en de uitkomsten moet delen met de FDA. Dat gebeurde jarenlang niet”, schrijft NRC.

Het Amerikaanse dochterbedrijf Philips Respironics had tot het voorjaar van 2021 maar dertig meldingen doorgegeven aan de FDA. Daarmee rijst de vraag in hoeverre de toezichthouder eerder had kunnen ingrijpen als die op de hoogte was geweest van alle meldingen.

Klachten kwam niet door op hoofdkwartier

Betrokkenen verklaren aan NRC dat de omvang van de problemen rondom het schuim lange tijd niet in beeld was, onder meer door softwareproblemen. Computersystemen in Pittsburgh en Amsterdam waren zodanig met elkaar gekoppeld dat klachten niet doorkwamen op het hoofdkwartier in Nederland. De top van Philips kon pas in de zomer van 2021 ingrijpen, laat een woordvoerder weten aan de krant.

NRC analyseerde meer dan 100.000 openbare meldingen uit het register van de FDA over problemen met de apparatuur van Philips. Dat deed de krant samen met onderzoekscollectief ProPublica, de Amerikaanse krant Pittsburgh Post-Gazette en een studententeam van Northwestern University in Chicago. Het gaat om ervaringen van klanten, artsen en nabestaanden.

Van de meldingen gaat 70 procent over technische gebreken zoals een kapot beademingsapparaat. Het gaat hierbij niet om gezondheidsschade.

Ongeveer zeventienduizend Philips-klanten uit de database ervoeren luchtwegaandoeningen zoals astma en benauwdheid. Ook heeft het onderzoeksteam 370 meldingen geteld over sterfgevallen. Het is niet vastgesteld dat de klachten daadwerkelijk het gevolg zijn van het gebruik van de Philips-apparaten.

 

Bron: Nu.nl

Snurken voor je 50ste? Dat is een medische ‘red flag’, zeggen artsen

Snurken is niet alleen vervelend voor degene die naast je slaapt. Als je veel snurkt en onder de 50 bent, kan het weleens gevaarlijker zijn dan het lijkt, zeggen onderzoekers.

Een snurkende partner kan buitengewoon irritant zijn. Misschien nog wel meer omdat de ronker in kwestie zelf als een roosje blijkt te slapen, en jouw nachtrust naar de knoppen gaat.

Maar het is niet alleen oncomfortabel en een grote irritatiefactor in relaties. Ben je namelijk jongvolwassen en snurk je? Dan moet je dat nachtelijke gebrom misschien serieuzer nemen dan je aanvankelijk dacht.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek, dat afgelopen weekend werd gepresenteerd op het European Society of Cardiology Congress in Amsterdam.

Met snurken meer kans op beroerte

De studie komt met merkwaardige conclusies. Jongvolwassenen die last hebben van slaapapneu – waar snurken en slaaponderbrekingen symptomen van zijn – hebben 60 procent meer kans op een beroerte op middelbare leeftijd, dan mensen die veel minder of niet snurken, schrijft Independent.

Ook hebben ze vijf keer vaker kans op hartritmestoornissen.

De studie is gedaan op basis van data verspreid over tien jaar, onder 766.000 Amerikaanse volwassenen, tussen de twintig en vijftig jaar. 7500 van hen hadden slaapapneu, terwijl ze zich er vaak niet van bewust waren.

Slaapapneu te veel genegeerd

De gevolgen kunnen dus groot zijn. Hoofdonderzoeker en Stanford-professor Sanjiv Narayan zegt tegen Independent dat slaapapneu vaak nog te licht wordt opgevat. „Slaapapneu komt heel veel voor, maar we negeren het vaak omdat we denken dat het iets onbeduidends is of gewoon iets vervelends.”

Volgens de onderzoekers zouden huisartsen hun patiënten dan ook vaker moeten vragen of ze snurken en het moeten zien als een ‘red flag’ voor de gezondheid van het hart.

De oorzaak van de gevaren van snurken voor het hart? Daar zijn meerdere theorieën voor, zegt Narayan tegen Independent. Zo wordt bij slaapapneu de druk in de longen opgevoerd, omdat je niet goed kunt ademen. „Totdat je happend naar adem wakker wordt. Dat oefent druk uit op het hart, dat de hartkamers wat uitrekt. Dat kan leiden tot hartritmestoornissen.”

Een andere verklaring zou kunnen zijn dat het zuurstofgehalte in het bloed zakt voor een paar tienden van seconden, zegt Narayan. Dat zorgt voor druk op het hart.

 

Bron: Metro Nieuws

Slaap meten? Dat kunnen apps helemaal niet

Veel mensen houden bij hoe ‘goed’ ze slapen met hun telefoon of smartwatch. Maar gadgets die je beloven talloze inzichten over je nachtrust te geven, kunnen helemaal niet je slaap meten. Volgens slaaponderzoeker Sebastiaan Overeem (TU Eindhoven & Slaapcentrum Kempenhaeghe) moet je de grafieken die ze produceren dan ook met een flinke korrel zout nemen. In deze video laat hij zien hoe je wel goed slaap kan meten.

MRA geeft kaakgewrichtsklachten

Wat is een MRA snurkbeugel?

Een MRA (Mandibulair Repositie Apparaat) snurkbeugel is een medisch hulpmiddel dat wordt gebruikt om snurken en slaapapneu te verminderen of te voorkomen. Het apparaatje wordt ’s nachts gedragen en helpt bij het openhouden van de luchtweg door de onderkaak naar voren te positioneren. Hierdoor wordt het snurken verminderd en kan een betere ademhaling tijdens de slaap worden bevorderd.

De relatie tussen MRA en kaakgewrichtsklachten

Hoewel een MRA snurkbeugel effectief kan zijn bij het verminderen van snurken en slaapapneu, kan het ook leiden tot kaakgewrichtsklachten bij sommige gebruikers. Deze klachten kunnen variëren van milde ongemakken tot ernstige pijn in het kaakgewricht. Enkele mogelijke symptomen van kaakgewrichtsklachten veroorzaakt door een MRA-snurkbeugel zijn:

 • Pijn in het kaakgewricht of de kaakspieren
 • Klikkende of knappende geluiden bij het bewegen van de kaak
 • Moeite met openen of sluiten van de mond
 • Oorpijn of hoofdpijn
 • Tandpijn of gevoelige tanden

Het is belangrijk op te merken dat niet alle gebruikers van een MRA-snurkbeugel last zullen hebben van deze klachten. De ervaring varieert per persoon en is afhankelijk van factoren zoals individuele anatomie, pasvorm en gebruiksinstructies.

Hoe ontstaan ​​kaakgewrichtsklachten?

De exacte oorzaak van kaakgewrichtsklachten bij het dragen van een MRA snurkbeugel is niet volledig bekend. Er zijn echter verschillende mogelijke factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan ​​van deze klachten:

 • Veranderingen in de positie van de kaak: De MRA-snurkbeugel dwingt de onderkaak naar voren, wat kan leiden tot extra stress op het kaakgewricht en de omliggende spieren.
 • Pasvormproblemen: Een slecht passende beugel kan ongelijke druk uitoefenen op de kaak en leiden tot irritatie of pijn.
 • Tandverplaatsing: Langdurig gebruik van een MRA-snurkbeugel kan tanden doen verschuiven, wat ook kan bijdragen aan kaakgewrichtsklachten.

Bij het ervaren van kaakgewrichtsklachten is het belangrijk om contact op te nemen met een tandarts of specialist op dit gebied. Zij kunnen een juiste diagnose stellen en advies geven over mogelijke behandelingsopties.

Hoe kunnen kaakgewrichtsklachten worden voorkomen?

Hoewel niet alle gevallen van kaakgewrichtsklachten kunnen worden voorkomen, zijn er enkele maatregelen die genomen kunnen worden om het risico te verminderen:

 • Zorg voor een goede pasvorm: Het is essentieel om een MRA-snurkbeugel zorgvuldig aan te laten meten door een professional om ervoor te zorgen dat deze goed past en geen extra druk of irritatie veroorzaakt.
 • Volg de instructies op: Het correct gebruiken van de MRA-snurkbeugel volgens de aanwijzingen van de tandarts of specialist kan helpen om onnodige spanning op het kaakgewricht te voorkomen.
 • Onderhoud een goede mondgezondheid: Regelmatig poetsen, flossen en tandheelkundige controles kunnen helpen bij het behouden van een gezonde mond en het verminderen van mogelijke complicaties.

Het is ook belangrijk om te benadrukken dat kaakgewrichtsklachten niet alleen worden veroorzaakt door MRA-snurkbeugels. Er zijn verschillende andere factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan ​​van deze klachten, zoals stress, trauma of artritis. Een juiste diagnose is daarom cruciaal voor het vinden van de juiste behandeling.

Conclusie

Een MRA snurkbeugel kan effectief zijn bij het verminderen van snurken en slaapapneu. Echter, net als bij elk medisch hulpmiddel, bestaat er een risico op bijwerkingen. Kaakgewrichtsklachten kunnen optreden bij sommige gebruikers van een MRA-snurkbeugel. Hoewel niet alle gebruikers last hebben van deze klachten, is het belangrijk om bewust te zijn van de mogelijke risico’s en preventieve maatregelen te nemen. Bij symptomen van kaakgewrichtsklachten is het altijd raadzaam om een professional te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

 

Gepubliceerd op 11-07-23 door Ryo Konomatsu

Philips liet na sterfgeval van Nederlandse apneu-patiënt te onderzoeken

Na dood patiënt Het bedrijf verzuimde onderzoek te doen naar de dood van een patiënt en dat bij de inspectie te melden. Daarmee houdt Philips zich niet aan de Europese wetgeving voor medische hulpmiddelen.

Bij de Inspectie zijn momenteel 75 incidenten met slaapapneu- en beademingsapparaten van Philips in Nederland bekend. Foto Dieuwertje Bravenboer 

Philips heeft nagelaten onderzoek in te stellen naar de dood van een Nederlandse patiënt die een apneu-apparaat van het bedrijf gebruikte. Daarmee houdt Philips zich niet aan de Europese wetgeving voor medische hulpmiddelen. Dat blijkt uit onderzoek door NRC naar de afhandeling van meldingen van ernstige incidenten met apneu-apparaten in Nederland.

In februari 2023 stuurden de zoons van een 65-jarige docent uit het Gelderse Oosterbeek een brief naar de Philips-directie. Daarin beschrijven zij hoe hun vader is overleden aan de zeldzame longziekte idiopathische longfibrose. Zij koppelen zijn overlijden nadrukkelijk aan zijn jarenlange gebruik van de Dreamstation, een van de apparaten die Philips in de zomer van 2021 terugriep omdat het gebruik ervan tot „ernstig” of „levensbedreigend” letsel kan leiden.

Philips moet dit soort meldingen doorsturen naar de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en gericht onderzoeken. Zo’n onderzoek moet details bevatten over het apparaat dat bij het incident betrokken is, over de overledene en over de context van de melding.

Philips meldde het sterfgeval niet bij de inspectie en deed ook geen specifiek onderzoek. Wel kregen de nabestaanden door een marketingmanager een tussentijdse rapportage toegestuurd, die Philips in december 2022 op zijn website had geplaatst. Daarin concludeert het elektronicaconcern op basis van een lopende studie door diverse testlaboratoria dat gezondheidsschade bij apneu-patiënten als gevolg van het gebruik van de apparaten „onwaarschijnlijk” is.

Een woordvoerder van de Inspectie laat weten dat de IGJ „geen melding heeft ontvangen over een sterfgeval met de Philips Dreamstation”. Zonder informatie van Philips kan de inspectie niet controleren of het bedrijf het sterfgeval correct onderzoekt, zoals de wet voorschrijft.

Voormalig IGJ-inspecteur Ronald Boumans, tegenwoordig adviseur van fabrikanten van medische hulpmiddelen: „Als een nabestaande bij een fabrikant een overlijden meldt na gebruik van een hulpmiddel, moet de fabrikant in kwestie dit melden bij de Inspectie. Zelfs bij twijfel over een causaal verband tussen het middel en het overlijden.”

Belangrijk om te melden

Emeritus hoogleraar patiëntveiligheid Jan Klein onderstreept het belang: „De Inspectie kan op basis van meldingen bijvoorbeeld literatuuronderzoek doen naar longfibrose. Dit heeft de Amerikaanse toezichthouder FDA ook gedaan. Daaruit bleek wel degelijk een mogelijk verband tussen longfibrose en apneu-apparaten.”

Bij de Inspectie zijn momenteel 75 incidenten met slaapapneu- en beademingsapparaten van Philips in Nederland bekend, blijkt uit gegevens die NRC verkreeg met een beroep op de Wet open overheid. Deze meldingen zijn wisselend „van aard, ernst en specificiteit”, zegt de Inspectie. Het gaat om „zorgen van gebruikers”, waarnemingen van „mogelijke vervuiling in het apparaat”, maar ook om meldingen van een „aandoening of ziektebeeld” dat mogelijk verband houdt met het gebruik van de apparaten.

De familie uit Oosterbeek is de eerste die in Nederland een sterfgeval met een apneu-apparaat heeft gemeld bij Philips. Bij de Inspectie was tot nu toe één geval van overlijden bekend, van een patiënt die in een zorginstelling aan een Philips-beademingsapparaat lag. Onderzoek daarnaar door Philips wees uit dat „het apparaat normaal functioneerde” en „niet de oorzaak was van het overlijden”.

Philips laat weten dat het de nabestaanden uit Oosterbeek uitnodigt voor een gesprek. „Verder doen we geen publieke mededelingen over individuele zaken,” zegt een woordvoerder.

Bron: NRC

Wijkagent doet bijzondere ontdekking: snurkende jongen in de berm van donkere weg

WIERINGERWERF – Wijkagent Bas Dirkmaat kreeg zaterdagnacht wel een heel vreemde melding binnen. Langs een donkere weg in het buitengebied van Wieringerwerf zag een vrouw rond half vier een jongen liggen. Bij nadere inspectie bleek hij in diepe slaap te zijn en hoorbaar te snurken.

Ⓒ INSTAGRAM/ BAS DIRKMAAT

De agent maakte de jongen wakker en stuurde hem naar huis. Hij was fit genoeg om naar huis te fietsen, zo meldde Dirkmaat op Instagram.

Daarbij sprak hij de vermanende woorden dat zo’n dutje langs een donkere en stille weg levensgevaarlijk is. Bovendien bezorg je er andere weggebruikers de schrik van hun leven mee.

Bron: Telegraaf