Wat is een MRA beugel?

Een MRA beugel is een op maat gemaakte mondorthese dat over de tanden past en bestaat uit 2 plaatjes: één voor de bovenste en één voor de onderste tanden. MRA beugels werken goed tegen snurkklachten en worden ook gebruikt voor mensen met lichte slaapapneu.

Werking MRA beugel


Een MRA beugel (oftewel: Mandibulair Repositie Apparaat) wordt tijdens de slaap gedragen en zorgt er voor dat de onderkaak naar voren gehaald wordt. Hierdoor gaat ook indirect de tong naar voren. Door deze voorwaartse positie spannen de zachte weefsels en spieren van de bovenste luchtwegen en wordt blokkering van de luchtweg (ademstop) vermeden wanneer u slaapt. Daarnaast wordt vermeden dat de weefsels van de bovenste luchtwegen gaan trillen (snurkgeluid) als er lucht overheen stroomt.

Op maat gemaakt

De MRA wordt op maat gemaakt op basis van afdrukken van de boven- en onderkaak. De SomnOSA® MRA biedt verstelbare niveaus voor de beweging van de onderkaak. Tijdens een kosteloos eerste consult is vast te stellen of ook u geholpen kunt worden en of een MRA geschikt voor u is.

Nadelen

Een MRA is niet geschikt voor mensen met een gebitsprothese. Na grote tandheelkundige ingrepen kan een MRA niet worden aangepast en moet er een nieuw exemplaar vervaardigd worden. Uit onderzoek blijkt dat bij langdurig dragen van een MRA het kaakgewricht kan beschadigen en er gebitsveranderingen kunnen plaatsvinden.
In dit artikel vindt u een volledig overzicht van de verschillen tussen een SnörEx® snurkbeugel en een MRA.