MRA geeft kaakgewrichtsklachten

Wat is een MRA snurkbeugel?

Een MRA (Mandibulair Repositie Apparaat) snurkbeugel is een medisch hulpmiddel dat wordt gebruikt om snurken en slaapapneu te verminderen of te voorkomen. Het apparaatje wordt ’s nachts gedragen en helpt bij het openhouden van de luchtweg door de onderkaak naar voren te positioneren. Hierdoor wordt het snurken verminderd en kan een betere ademhaling tijdens de slaap worden bevorderd.

De relatie tussen MRA en kaakgewrichtsklachten

Hoewel een MRA snurkbeugel effectief kan zijn bij het verminderen van snurken en slaapapneu, kan het ook leiden tot kaakgewrichtsklachten bij sommige gebruikers. Deze klachten kunnen variëren van milde ongemakken tot ernstige pijn in het kaakgewricht. Enkele mogelijke symptomen van kaakgewrichtsklachten veroorzaakt door een MRA-snurkbeugel zijn:

 • Pijn in het kaakgewricht of de kaakspieren
 • Klikkende of knappende geluiden bij het bewegen van de kaak
 • Moeite met openen of sluiten van de mond
 • Oorpijn of hoofdpijn
 • Tandpijn of gevoelige tanden

Het is belangrijk op te merken dat niet alle gebruikers van een MRA-snurkbeugel last zullen hebben van deze klachten. De ervaring varieert per persoon en is afhankelijk van factoren zoals individuele anatomie, pasvorm en gebruiksinstructies.

Hoe ontstaan ​​kaakgewrichtsklachten?

De exacte oorzaak van kaakgewrichtsklachten bij het dragen van een MRA snurkbeugel is niet volledig bekend. Er zijn echter verschillende mogelijke factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan ​​van deze klachten:

 • Veranderingen in de positie van de kaak: De MRA-snurkbeugel dwingt de onderkaak naar voren, wat kan leiden tot extra stress op het kaakgewricht en de omliggende spieren.
 • Pasvormproblemen: Een slecht passende beugel kan ongelijke druk uitoefenen op de kaak en leiden tot irritatie of pijn.
 • Tandverplaatsing: Langdurig gebruik van een MRA-snurkbeugel kan tanden doen verschuiven, wat ook kan bijdragen aan kaakgewrichtsklachten.

Bij het ervaren van kaakgewrichtsklachten is het belangrijk om contact op te nemen met een tandarts of specialist op dit gebied. Zij kunnen een juiste diagnose stellen en advies geven over mogelijke behandelingsopties.

Hoe kunnen kaakgewrichtsklachten worden voorkomen?

Hoewel niet alle gevallen van kaakgewrichtsklachten kunnen worden voorkomen, zijn er enkele maatregelen die genomen kunnen worden om het risico te verminderen:

 • Zorg voor een goede pasvorm: Het is essentieel om een MRA-snurkbeugel zorgvuldig aan te laten meten door een professional om ervoor te zorgen dat deze goed past en geen extra druk of irritatie veroorzaakt.
 • Volg de instructies op: Het correct gebruiken van de MRA-snurkbeugel volgens de aanwijzingen van de tandarts of specialist kan helpen om onnodige spanning op het kaakgewricht te voorkomen.
 • Onderhoud een goede mondgezondheid: Regelmatig poetsen, flossen en tandheelkundige controles kunnen helpen bij het behouden van een gezonde mond en het verminderen van mogelijke complicaties.

Het is ook belangrijk om te benadrukken dat kaakgewrichtsklachten niet alleen worden veroorzaakt door MRA-snurkbeugels. Er zijn verschillende andere factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan ​​van deze klachten, zoals stress, trauma of artritis. Een juiste diagnose is daarom cruciaal voor het vinden van de juiste behandeling.

Conclusie

Een MRA snurkbeugel kan effectief zijn bij het verminderen van snurken en slaapapneu. Echter, net als bij elk medisch hulpmiddel, bestaat er een risico op bijwerkingen. Kaakgewrichtsklachten kunnen optreden bij sommige gebruikers van een MRA-snurkbeugel. Hoewel niet alle gebruikers last hebben van deze klachten, is het belangrijk om bewust te zijn van de mogelijke risico’s en preventieve maatregelen te nemen. Bij symptomen van kaakgewrichtsklachten is het altijd raadzaam om een professional te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

 

Gepubliceerd op 11-07-23 door Ryo Konomatsu