Miljoenen kosten door verkeerde reiniging CPAP

Het gebruik van verkeerde schoonmaakmiddelen voor CPAP apparaten levert de fabrikant mogelijk een kostenpost van een kwart miljard euro op. Het blijkt dat het geluidswerende schuim van in de CPAP verwerkt is bij hoge temperaturen en luchtvochtigheid kan afbrokkelen. Dit geldt ook voor het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen zoals ozon.

In de gebruiksinstructies wordt omschreven wat de juiste manier van reinigen is. Maar vooral in de VS wordt sinds de Coronacrisis toch steeds meer gebruik gemaakt van ozon. Er worden miljoenen CPAP apparaten verkocht en tot vorig jaar ging dit zonder dit soort klachten. De producent roept daarom de betreffende apparaten terug voor reparatie en trekt daarvoor een kwart miljard euro uit.

Een CPAP is een slaapmasker dat lucht in de neus en/of keel blaast om zo de keel open te houden en zuurstoftekort te voorkomen. De CPAP moet elke nacht gebruikt worden. Het is daarom ook noodzakelijk om het waterbakje, de slang, filter en het masker van de CPAP regelmatig goed te reinigen.