Partner van Marieke Elsinga snurkt

Presentatrice en Q-music dj Marieke Elsinga maakte in februari van dit jaar bekend dat ze ging samenwonen met haar vriend Sander. Naast samenwonen met vriendinnen of huisgenoten is dit de eerste keer dat ze samenwoont met een liefdespartner. Aan een RTL Boulevard verslaggever laat ze weten dat het samenwonen erg goed bevalt. Er is alleen één ding waar ze minder blij mee is: Sander snurkt. Marieke vertelt dat Sander lijdt aan slaapapneu en dat ze daarom altijd slaapt met oordoppen.

Snurken en slaapapneu
Slapen naast een snurkende partner kan voor een verstoorde nachtrust zorgen. Maar niet alleen voor de partner van een snurker is het een lastig probleem. De snurker zelf kan ook klachten ervaren zoals vermoeidheid en concentratieproblemen. Er zijn ruim 4 miljoen Nederlanders die snurken. Tijdens de slaap verslappen al je spieren, waaronder de tong. De tong zakt weg en verkleint zo de luchtweg. Deze vernauwing veroorzaakt trillingen bij het ademhalen: het snurkgeluid. Snurken is gelukkig vrij eenvoudig op te lossen met een snurkbeugel.
Bij slaapapneu kunnen de spieren zodanig verslappen dat de luchtwegen geheel afgesloten worden. Hierdoor wordt de adem volledig geblokkeerd en krijgen de hersenen even geen zuurstof. Apneu is de medische term voor een onderbreking van de ademhaling van langer dan 10 seconden. Als gevolg van de ademstop worden de hersenen gestimuleerd en wordt iemand even wakker om adem te halen.

Vragen over snurken of apneu? Neem contact op met onze experts.