Hoofdpijn en snurken

Veel mensen kampen dagelijks met hoofdpijn. Veel mensen die snurken hebben last van hoofdpijn. Hoe komt dat?

Hoofdpijn

Hoofdpijn is er in verschillende gradaties en kan verschillende oorzaken hebben. Sommige mensen hebben af en toe hoofdpijn terwijl er ook mensen zijn die bijna altijd hoofdpijn hebben. De pijn kan zich uiten aan één kant van het hoofd of juist aan beide kanten. Hoofdpijn kan ervoor zorgen dat u slechter functioneert: alles kost extra moeite en concentreren lukt vaak niet.

Ochtendhoofdpijn

Veel mensen worden ’s ochtends meteen wakker met hoofdpijn: ochtendhoofdpijn. Wakker worden met hoofdpijn is geen fijn begin van de dag. De oorzaak van hoofdpijn bij het opstaan is vaak een verstoorde slaap. Onrustig slapen of vaak (onbewust) wakker worden in de nacht kan leiden tot ochtendhoofdpijn.

Snurken

Mensen met chronische hoofdpijn snurken twee keer vaker dan mensen die maar af en toe last hebben van hoofdpijn. Mogelijk komt dit doordat snurkers vaker een slechtere slaapkwaliteit hebben. Door belemmerde ademhaling komen snurkers niet volledig tot rust. Dit kan ervoor zorgen dat snurkers in de ochtend vaker met hoofdpijn wakker worden.
Partners van snurkers hebben gemiddeld ook vaker hoofdpijn. Ook bij hen kan de oorzaak komen doordat het snurken hun nachtrust verstoort.