Rechtszaken tegen Philips om mogelijk kankerverwekkende deeltjes in slaapapneu-apparaten

Sinds Philips een terugroepactie is gestart van slaapapneu- en beademingsapparaten die mogelijk kankerverwekkend zijn wordt het bedrijf overspoeld met rechtszaken. Vooral in Canada en de Verenigde Staten besloten mensen massaal naar de rechter te stappen. Het aandeel van Philips is door alle commotie gekelderd.

Verbrokkeld schuim

In juni kwam Philips met het bericht dat het schuim dat in de apparaten zit kan verbrokkelen. Deze schuimbrokken kunnen kunnen patiënten vervolgens binnenkrijgen en dat kan onder meer voor hoofdpijn of luchtwegirritatie zorgen. Bovendien zou blootstelling aan de schuimdeeltjes potentieel ‘kankerverwekkende effecten’ kunnen hebben, volgens Philips.

Terugroepactie

In de Verenigde Staten werd het merendeel van de apparaten verkocht en daar is de terugroepactie door medische waakhond FDA ingeschaald als de zwaarste categorie, voor “een situatie waarin er een redelijke kans is dat een product ernstige gezondheidsproblemen of de dood kan teweegbrengen”. Philips zelf denkt dat de schuimdeeltjes te groot zijn om diep in de longen terecht te kunnen komen. Op dit moment kunnen ze niet uitsluiten dat de deeltjes mogelijk ook kankerverwekkend kunnen zijn. Er zijn geen testresultaten die erop wijzen dat de deeltjes ook daadwerkelijk kankerverwekkend zijn. Om dit zeker te weten is meer onderzoek nodig.
Onder de terugroepactie vallen 15,7 miljoen apparaten.