Slaaponderzoek bij downsyndroom

Uit onderzoek blijkt dan ongeveer driekwart van de mensen met downsyndroom lijdt aan slaapapneu. Een slaaponderzoek is noodzakelijk om de diagnose slaapapneu vast te stellen. Dit vormt echter een probleem: voor deze doelgroep is een slaaponderzoek in het ziekenhuis vaak te belastend met als gevolg geen diagnose of behandeling.

Slaapapneu
Een apneu is een pauze van de ademhaling van meer dan 10 seconden. Mensen die lijden aan slaapapneu worden ’s nachts telkens kort wakker om adem te halen. Hierdoor wordt het natuurlijke slaapritme verstoord en krijgt de patiënt te weinig diepe slaap. Slaapapneu kan leiden tot vermoeidheid en gezondheidsproblemen zoals een hoge bloeddruk en een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Bij mensen met downsyndroom kan het ook leiden tot het vergeten van de dagelijkse routine, probleemgedrag en moeite met het leren van nieuwe vaardigheden.

Slaaponderzoek
De diagnose voor slaapapneu vindt meestal plaats in het ziekenhuis waar je allerlei plakkers op je lichaam krijgt. Voor mensen met downsyndroom wordt dat vaak als te belastend ervaren. Gelukkig is er nu een nieuwe manier om slaapapneu vast te stellen: de WatchPAT. De WatchPAT bestaat uit een sensor, vingersonde en een armband. Hiermee kun je eenvoudig in je eigen bed slapen. Voor mensen met downsyndroom is deze vorm van meten veel minder belastend.

WatchPAT