Stress, vermoeidheid en slaapproblemen


Steeds meer mensen hebben te maken met angst en stress. Stress helpt je om scherp te blijven en alert te reageren. Het is in noodsituaties een hele normale reactie van het lichaam maar langdurige stress kan problemen opleveren. Dan heeft stress grote invloed op het dagelijks leven. Veel stress kan zorgen voor slapeloosheid. Deze klachten kunnen intenser worden naarmate iemand meer stress ervaart.

Vermoeidheid

Iemand met veel stress kan voortdurend moe zijn. Door de aanhoudende stress wordt het lichaam uitgeput en heeft het veel rust nodig. Bij stress wordt het zenuwstelsel en immuunsysteem geactiveerd wat leidt tot een hyperalertheid waarin de hersenen constant ‘aan’ staan, een constante staat van paraatheid. Door de aanhoudende stress worden de geest en het lichaam uitgeput. Mensen met veel stress ervaren ook vaak klachten als prikkelbaarheid, concentratieproblemen en geheugenproblemen.

Slaapproblemen

Stress wordt al langer gezien als mogelijke oorzaak van slaapproblemen. Er zijn diverse onderzoeken gedaan waarin een verband tussen slaap en stress kon worden aangetoond. Zo blijkt dat stress leidt tot een aanzienlijk verhoogd risico op periodes van slapeloosheid.
Mensen die stress ervaren hebben vaak meer moeite met het stilleggen van gedachten. Lichaam en geest slaan als het ware op hol wat slaapproblemen kan veroorzaken zoals problemen met inslapen en problemen met doorslapen.

Beter slapen

Om beter te slapen zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Zo kun je bijvoorbeeld zorgen voor een rustige en donkere slaapkamer. Het helpt ook om een vast ritme aan te houden, iedere dag rond het zelfde tijdstip op te staan en niet intensief te sporten ten minste een uur voor het slapengaan. Ademhalingsoefeningen, yoga of meditatie kunnen ook helpen om het slapen te bevorderen.