Wat is de reden dat mensen dromen? Waarom hebben we soms de meest vreemde, enge of fijne dromen?
Wanneer droom je?
Tijdens de slaap doorloop je een aantal malen een slaapcyclus. Deze slaapcyclus duurt ongeveer 90 tot 120 minuten en bestaat uit 4 fasen: sluimerslaap, lichte slaap, diepe slaap en REM-slaap. Tijdens deze laatste fase, de REM-slaap, zijn er snelle oogbewegingen (Rapid Eye Movement) en is er sprake van grote hersenactiviteit. De REM-slaap wordt ook wel de droomslaap genoemd. Men denkt dat tijdens deze fase informatie wordt verwerkt en bepaalde zaken worden opgeslagen in ons langetermijngeheugen. Er zou tijdens deze fase sprake zijn van emotioneel herstel, waarbij ervaringen die iemand tijdens de dag heeft opgedaan worden verwerkt.
Waarom droom je?
Waarom we nu precies dromen is niet echt duidelijk. Sommige wetenschappers zeggen dat dromen een psychische functie hebben andere onderzoekers zeggen dat dromen nodig zijn voor de lichamelijke gezondheid.
Vaak wordt er gezegd dat dromen er voor zorgen dat alle prikkels verwerkt worden tijdens een droom. Want vaak gaan dromen over dingen die je die dag hebt meegemaakt. Je brein zou al deze gebeurtenissen opnieuw kunnen afspelen om te bepalen welke belangrijk zijn om te onthouden en welke je beter kunt vergeten.
Nachtmerries
Nachtmerries zijn angstige dromen waar je met erg negatieve emoties meestal uit wakker schrikt. Het blijkt dat nachtmerries kunnen samenhangen met stress. Als je overdag meer gespannen bent wordt een alarmnetwerk in je brein geactiveerd om je hieraan te herinneren. Tijdens je slaap worden de emoties die verbonden zijn met negatieve levenservaringen verwerkt. De kans is groot dat die herinneringen tijdens je slaap naar voren komen en gekoppeld worden aan angstige beelden.
Dromen onthouden
Er wordt veel onderzoek gedaan naar het onthouden van dromen. Waarom kan je de ene droom wel onthouden en de andere niet? Daar is op dit moment nog geen wetenschappelijke verklaring voor. Wel onthoud je dromen beter als je ze direct opschrijft zodra je wakker wordt. Hoe langer je wacht, hoe kleiner de kans is dat je de droom nog kan herinneren.