Nederlanders slapen lang genoeg, maar niet goed genoeg

Nederlanders slapen lang genoeg, maar niet goed genoeg. De behandeling van slaapproblemen moet zich daarom meer gaan richten op de kwaliteit van onze nachtrust. Dat meldt het Erasmus MC in Rotterdam dat meewerkte aan een groot internationaal slaaponderzoek.

Het belang van een goede slaap

Het belang van goede slaap wordt door veel mensen onderschat. Een goede slaap houdt de hersenen gezond, zorgt voor een beter geheugen en meer concentratie. Slecht slapen is schadelijk voor de gezondheid. Het is een risicofactor voor onder andere het ontwikkelen van een angststoornis, depressie of een posttraumatische stressstoornis.

Hoewel ruim 90 procent van alle Nederlanders tussen de 7 en 9 uur per nacht slaapt heeft 10-20% last van een slechte slaap. Zij hebben bijvoorbeeld problemen met in slaap vallen, doorslapen of worden niet uitgerust wakker. Lang genoeg slapen is dus zeker niet hetzelfde als het hebben van een goede nachtrust.

Slaapkwaliteit verbeteren

Om de kwaliteit van je slaap te verbeteren kun je bijvoorbeeld zorgen voor een rustige en donkere slaapkamer. Doe ten minste een uur voor het slapengaan ontspannende activiteiten en geen intensieve sporten. Het helpt ook om een vast ritme aan te houden en iedere dag op dezelfde tijd op te staan.

Onderzoeker van het Erasmus MC pleiten voor meer onderzoek naar slapeloosheid. Geïnteresseerden kunnen meedoen via slaapregister.nl