Opnieuw terugroepactie Philips: FDA waarschuwt voor gevaar

Philips heeft opnieuw beademingsapparaten in de Verenigde Staten teruggeroepen vanwege een potentieel gevaarlijke productiefout. Het gaat om ruim 1500 beademingsapparaten van het type V60 en V60 plus die in de VS tussen 29 juli 2021 en 11 augustus 2021 zijn gedistribueerd.

Verouderde lijm
Philips roept de beademingsapparaten terug omdat bij een deel van deze apparaten gebruik is gemaakt van een verouderde lijm. Als de lijm niet goed werkt kan een steunbeugel losraken en mogelijk andere onderdelen beschadigen, waardoor het beademingsapparaat uitvalt. Omdat sommige patiënten voor hun ademhaling afhankelijk zijn van de apparaten kan zo’n defect de dood tot gevolg hebben, waarschuwt de Amerikaanse warenautoriteit FDA.

Meerdere terugroepacties
Het gaat dit keer om een relatief kleine terugroepactie van 1500 apparaten. Dit komt bovenop de problemen van Philips met ruim 5 miljoen apparaten voor patiënten met slaapapneu. Philips begon vorig jaar een grote terugroepactie voor deze apparaten omdat schuim kan afbrokkelen en er schadelijke gassen kunnen vrijkomen. Er zijn daarom meerdere rechtszaken tegen Philips gestart.