Hoe werkt een anti-snurk spray?

Een bekende snurk remedie is de anti-snurk spray. Wat doet de spray en werkt de spray echt tegen snurken?

Wat is de oorzaak van snurken?

Snurken wordt veroorzaakt doordat tijdens het slapen alle spieren verslappen. De tong is ook een spier en deze verslapt dus ook. De tong zakt weg en verkleint de luchtweg. De lucht stroomt dan heel snel door een smalle doorgang met als gevolg dat dit deel gaat trillen en geluid maakt: het snurkgeluid.

Wat is een anti-snurk spray?

Op internet en in drogisterijen is er een groot aanbod anti-snurksprays te koop. Er zijn 2 types anti snurk sprays: keelspray en neusspray. Het is de bedoeling dat de spray vlak voor het slapengaan gebruikt wordt. De keelsprays worden achter in de keel gespoten waardoor er een dun laagje over de huig en de tong komt te zitten. Dit laagje smeert en verzacht het keelgebied. Een neusspray zorgt er voor dat lucht meer doorgang krijgt in de neus.

Effect

Anti-snurksprays hebben vaak een kortdurende werking. Deze korte werking kan er voor zorgen dat de partner van een snurker net genoeg tijd heeft om rustig in slaap kan vallen, maar vaak keert het snurken al snel terug. Een spray is niet krachtig genoeg om de veroorzaker van het snurken, de tong, niet te laten verslappen. Hoewel veel mensen denken dat ze via hun neus snurken, is de tong de boosdoener. Als de mond gesloten is en de lucht niet via de mond naar buiten kan, gaat het geluid via de neus naar buiten. De oorzaak blijft echter gelijk: de tong. Sprays lossen het probleem van de wegzakkende tong niet op.