Jezelf horen snurken


Laat uw partner u elke ochtend weten dat u gesnurkt heeft terwijl u zich van geen kwaad bewust bent? U hebt uzelf immers niet horen snurken. Dat is niet zo vreemd, want vaak horen snurkers hun eigen gesnurk niet. Hoe kan dat?

Zintuigen

Tijdens de slaap verminderen de meeste lichaamsfuncties. De temperatuur daalt en de spierspanning neemt af. Het hart klopt minder snel en de hersenactiviteit verandert waardoor zintuiglijke prikkels minder effectief worden naarmate mensen dieper in slaap vallen. Zo zijn geuren vaak niet waar te nemen tijdens de slaap; pas bij het wakker worden wordt de geur geregistreerd. Ook geluiden worden tijdens de slaap zo geblokkeerd dat ze de hersenen niet bereiken en hierdoor kun je ‘s nachts beter doorslapen.

Slaapfasen

Uit onderzoek blijkt dat wanneer mensen overgaan van lichte slaap naar diepe slaap ze woorden niet meer horen of verwerken. De hersenactiviteit die wordt waargenomen tijdens een lichte slaap verdwijnt bij de diepe slaap volledig. Het kan dus een enkele keer voorkomen dat een snurker zichzelf hoort snurken tijdens een lichte slaap. In een diepere slaap zal dit niet meer voorkomen.

Hersenen

Hersenen kunnen externe informatie verwerken of negeren, afhankelijk van de slaapcyclus waarin ze zich bevinden. Ook zijn de hersenen in staat om ongebruikelijke geluiden te herkennen en te evalueren of er al dan niet een echte dreiging aanwezig is. Zo zijn we in staat om geluiden selectief te verwerken tijdens het slapen. Aan snurken raken de hersenen gewend maar van het geluid van een wekker of huilend kind wordt iemand sneller wakker.