De invloed van slaap op gezondheid

Amerikaanse wetenschappers wilden weten of slaapstoornissen invloed kunnen hebben op onze gezondheid. Om dit te achterhalen voerden ze een literatuurstudie uit en analyseerden ze 72 studies. Deze studies waren gefocust op slaapgebrek, slaapstoornissen en ontstekingsreacties in het lichaam. De ontstekingen werden gemeten aan de hand van bloedanalyses die onder andere C-reactive proteïne (CRP) opspoorden. CRP is een eiwit dat aangemaakt wordt door de lever. Een toename van dat eiwit betekent meestal een beginnende ontsteking.

Wat bleek nu? Minder dan 7 uur per nacht slapen (maar niet extreem weinig) of meer dan 8 uur gaven hogere CRP-waarden. Slaapstoornissen en net te weinig of te veel slapen, kunnen dus zorgen voor toenemende ontstekingsreacties. Als je hier niets aan doet loop je meer risico op een hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en diabetes.

Volgens de wetenschappers blijkt dus dat te weinig of te veel slaap invloed heeft op onze gezondheid. Voor een gezonde weerstand is goed slapen een belangrijk onderdeel, maar ook gezonde eet- en leefgewoonten zijn hierop van invloed.