Meer tandenknarsers door Corona

Tandenknarsen is een onverwacht effect van de Corona pandemie. Tandenknarsen is vaak een uiting van stress. Steeds vaker zien tandartsen knarsers met gebroken kiezen of kronen.

Tandenknarsen en -klemmen

Tandenknarsen, ook wel bruxisme genoemd, is het over elkaar heen schuiven van tanden en kiezen. Dit gebeurt met grote kracht waardoor er een knarsend geluid te horen is. Tandenknarsen gebeurt meestal ’s nachts en veroorzaakt slijtage aan het gebit.
Naast tandenknarsen zijn er ook mensen die hun tanden hard op elkaar klemmen. Bij klemmen wordt er dus niet met de tanden over elkaar geschoven, in plaats daarvan worden de kaken hard op elkaar geklemd. Door deze hoge kracht kunnen er soms stukken glazuur van de tanden afspringen. In tegenstelling tot tandenknarsen, vindt tandenklemmen vaak overdag plaats.
Tandenknarsen voorbeeld

Klachten

Bij mensen die tandenknarsen of klemmen variëren de klachten van hoofdpijn tot oorsuizen, spierpijn bij de kauwspieren of pijnlijke achterste kiezen . Soms krijgen mensen hun mond niet meer goed open. Tandartsen zien bij patiënten soms afgebroken stukjes, breuken in vullingen en afgesleten tanden. Het komt ook voor dat knarsers zelf nergens last van hebben maar dat het de partner is die het knarsende geluid opmerkt.

Stress

Sommige mensen bijten letterlijk hun stress weg. Dat er tijdens deze Corona pandemie meer tandenknarsers zijn is niet zo gek. Veel mensen werken thuis en zitten in een slechte houding achter hun laptop. Tandenknarsen heeft vaak een oorzaak in de nek. Als er spanning in de nek- en halsspieren zit veroorzaakt dit kaakspanning. Het beste is om in rust de kaak los te laten hangen en er voor te zorgen dat de tanden en kiezen niet op elkaar komen (behalve tijdens het slikken). Omdat tandenknarsen vooral ’s nachts voorkomt biedt een knarsbitje vaak de oplossing. Een knarsbitje vangt de kracht op en beschermt de tanden. Omdat snurken vaak voorkomt in combinatie met tandenknarsen zijn onze SnörEx® snurkbeugels ook geschikt voor tandenknarsers.