Helpt lavendel om beter te slapen?

Uren woelen in bed en de slaap maar niet kunnen vatten: slecht slapen kan enorm frustrerend zijn. Steeds vaker zijn mensen op zoek naar hulpmiddelen om goed te kunnen slapen. Lavendel wordt vaak genoemd als oplossing en ook veel slaapsprays bevatten lavendel, maar helpt dat ook echt?

Reuk

Onze reuk is een heel sterk zintuig. De geurreceptoren in de neus communiceren rechtstreeks met de hypothalamus in onze hersenen. Die reguleert onze hartslag, bloeddruk en hormonen, die onze emoties beïnvloeden. In een van de kernen van de hypothalamus ligt de biologische klok die verantwoordelijk is voor de slaap- en waakcyclus. Daarom kan geur een effect hebben op al die lichamelijke processen.

Lavendel

In een onderzoek stelden slaapwetenschappers vast dat lavendelolie, een veelgebruikt ingrediënt in slaapsprays, wel degelijk een gunstig effect heeft. De geur van lavendel kan er voor zorgen dat mensen met lichte slaapproblemen sneller in slaap vallen. Lavendel werkt kalmerend en verkort daarmee de inslaaptijd.

Slaapspray

Door een slaapspray met lavendel te gebruiken val je dus ontspannen in slaap. Tevens zijn er ook slaapsprays die gebruikt kunnen worden voor een opfrisbeurt van het matras. Zo zorgt de geur van lavendel voor een fris gevoel én een rustgevende slaap.