Niet te veel, niet te weinig: 7 uur slapen is optimaal volgens onderzoekers

Dat weinig slaap van grote invloed kan zijn op je lichaam en geest is algemeen bekend. Maar ook te veel slaap kan slecht zijn voor je gezondheid, blijkt uit een grootschalige studie van de Cambridge University.

Het belang van slaap

Slaap speelt een belangrijke rol bij je gezondheid. Iemand die een periode slecht slaapt loopt een grotere kans op een verstoorde stofwisseling, vermoeidheid, concentratieproblemen en stemmingswisselingen. Een goede nachtrust is essentieel voor je hersenen. Naarmate je ouder wordt zie je vaak veranderingen in het slaappatroon zoals moeite met inslapen en doorslapen. Men denkt dat deze slaapstoornissen kunnen bijdragen aan cognitieve achteruitgang en psychiatrische stoornissen bij de vergrijzende bevolking.

Onderzoek

In onderzoek dat gepubliceerd is in Nature Aging onderzochten wetenschappers uit het VK en China gegevens van bijna 500.000 volwassenen in de leeftijd van 38-73 jaar. De deelnemers werden gevraagd naar hun slaappatroon, mentale gezondheid en welzijn, en namen deel aan een reeks cognitieve tests. Hersenbeeldvorming en genetische gegevens waren beschikbaar voor bijna 40.000 van de deelnemers aan de studie.

Optimale slaap

Door deze gegevens te analyseren ontdekte het team dat zowel onvoldoende als overmatige slaapduur geassocieerd waren met verminderde cognitieve prestaties zoals verwerkingssnelheid, visuele aandacht, geheugen en probleemoplossende vaardigheden. Zeven uur slaap per nacht was de optimale hoeveelheid slaap voor cognitieve prestaties en een goede geestelijke gezondheid. Mensen die korter of langer sliepen ervoeren meer symptomen van angst en depressie.

Te lang slapen

Waarom acht of meer uur in bed doorbrengen problemen kan veroorzaken is niet helemaal duidelijk. Een verklaring kan zijn dat mensen met een slechte, verstoorde slaap de neiging hebben om langer te slapen (of te proberen te slapen) omdat ze zich moe voelen.
Prof Jianfeng Feng, van de Fudan University in Shanghai, zegt: “Hoewel we niet met zekerheid kunnen zeggen dat te weinig of te veel slaap cognitieve problemen veroorzaakt, lijkt onze analyse van individuen over een langere periode dit idee te ondersteunen. Maar de redenen waarom oudere mensen slechter slapen blijken complex te zijn, beïnvloed door een combinatie van onze genetische samenstelling en de structuur van onze hersenen.”