Terugroepactie Dreamstation CPAP van Philips

Philips roept slaapapneu-apparaten terug vanwege gezondheidsrisico’s. Patiënten kunnen schadelijke schuimdeeltjes en gassen inademen bij gebruik. Het gaat wereldwijd om tussen de 3 en 4 miljoen apparaten, die deels ook in Nederland zijn verkocht. De patiëntenvereniging voor mensen met apneu zegt dat het Dreamstation-apparaat door een kwart van de patiënten wordt gebruikt, oftewel zeker 50.000 Nederlanders. Volgens Philips zijn er voor zover bekend geen mensen overleden aan de problemen.

CPAP
De terugroepactie gaat vooral over Dreamstation-apparaten die mensen thuis gebruiken om slaapapneu te behandelen. Het gaat om de eerste generatie Dreamstataions, die de laatste vijf jaar zijn verkocht. Het schuim erin kan afbrokkelen, vooral als de machine niet op de juiste manier wordt schoongemaakt of in een hete en vochtige omgeving staat. Ook kunnen schadelijke gassen vrijkomen. De schuimdeeltjes kunnen bij inademing leiden tot hoofdpijn, irritatie, ontsteking en ademhalingsproblemen. Van de gassen krijgen mensen mogelijk last van hoofdpijn, irritatie, hypersensitiviteit, misselijkheid en braken. Beide zijn mogelijk giftig en kankerverwekkend.
Philips adviseert mensen om de machines niet meer te gebruiken en een arts te raadplegen en alternatieven te zoeken.

Slaapapneu
Bij slaapapneu stopt iemands ademhaling tijdens het slapen. De hersenen krijgen dan even geen zuurstof. Apneu is de medische term voor een onderbreking van de ademhaling van langer dan 10 seconden. Tijdens een apneu komt er geen lucht in of uit de longen. Hierdoor ontstaat een tekort aan zuurstof. Als gevolg van de ademstop worden de hersenen gestimuleerd en wordt iemand even wakker om adem te halen. Hierdoor wordt het natuurlijke slaap-waak ritme verstoord en krijgt de patiënt krijgt te weinig diepe slaap. De meeste klachten ervaren patiënten meestal overdag. Veel voorkomende klachten bij slaapapneu zijn luid snurken, hoofdpijn, bewegingsonrust, prikkelbaarheid en concentratieproblemen.