Slapen met koude voeten

Iedereen heeft wel eens koude voeten, dat is heel normaal. Maar het vervelende is dat je met koude voeten niet goed in slaap kunt vallen.

Herverdeling van warmte

De beste slaapkamertemperatuur is gemiddeld 16 tot 20 graden Celsius. Dit komt omdat de warmte van je lichaam wordt herverdeeld voordat je gaat slapen. Je kerntemperatuur daalt en tijdens de diepste slaap is de temperatuur het laagst. Je huidtemperatuur wordt juist wat hoger. In de winter hebben veel mensen last van koude handen en voeten omdat vaten daar dan vernauwen om zo veel mogelijk warmte vast te houden.

Koude voeten

Heb je koude voeten en krijg je ze niet warm? Dan doe je waarschijnlijk geen oog dicht. Als je koude voeten hebt dan lukt het niet goed om de temperatuur te herverdelen. Het lichaam weigert zo in slaap te vallen. Vrouwen hebben meer last van koude voeten dan mannen. Ongeveer één op de drie vrouwen heeft last van. Uit onderzoek is gebleken dat je met warme voeten sneller in slaap valt. Het opwarmen van het lichaam voor het slapen gaan leidt tot sneller inslapen en een diepere slaap.

Warme voeten krijgen

Neem een warme douche of bed. Hierdoor warmt je lichaam op en krijg je een verhoogde huiddoorbloeding om de warmte kwijt te raken. De huidtemperatuur is dan verhoogd en de kerntemperatuur binnen in je lichaam daalt. Dat is de ideale combinatie om in slaap te vallen.
Als je beweegt krijg je het ook warm. Je bloedcirculatie komt zo goed op gang. Om warme voeten te krijgen kun je oefeningen uitvoeren. Je kunt je voeten ook een massage geven om ze weer warm te krijgen. Een kruik of een dik paar sokken werkt natuurlijk ook goed om je voeten warm te krijgen.