Diagnose slaapapneu: thuis slaaponderzoek doen

Bij slaapapneu stopt de ademhaling minimaal 10 seconden tijdens het slapen. Apneu betekent letterlijk “geen lucht”.
Als gevolg daalt het zuurstofgehalte en krijgen organen ook te weinig zuurstof. Doordat het zuurstof daalt gaat het lichaam een alarmsignaal afgeven waardoor iemand vanzelf weer wakker wordt om adem te halen.
Mensen die lijden aan slaapapneu hebben vaak last van diverse klachten. Zo hebben veel mensen last van hoofdpijn, prikkelbaarheid, vermoeidheid en luid snurken.

Diagnose

Veel mensen weten niet dat ze lijden aan ademstilstanden. Ze hebben vaak vage klachten zoals vermoeidheid, snurken en hoofdpijn. Omdat deze klachten allerlei oorzaken kunnen hebben is het voor huisartsen moeilijk om slaapapneu te herkennen. Meestal is het de partner die merkt dat iemand ’s nachts stopt met ademen. Als er eenmaal gedacht wordt aan slaapapneu vindt er vaak een slaaponderzoek plaats in het ziekenhuis om de diagnose te stellen.

Nieuwe methode

Er is nu een nieuwe methode om de slaap te controleren. Bij het vermoeden van slaapapneu kan er nu thuis een slaaptest gedaan worden met de WatchPAT. Dit apparaatje bestaat uit een sensor, vingersonde en een armband. Via een klein kabeltje zijn deze onderdelen met elkaar verbonden.
Met de WatchPAT wordt onder andere het gemiddelde aantal apneus (ademstops langer dan 10 seconden) of hypopneus (gedeeltelijke obstructie van de ademhaling) per uur gemeten. Hiermee wordt de ernst van slaapapneu berekend. Ook de zuurstofverzadigingsindex, slaapstadia en snurkintensiteit worden gemeten.

Voordelen

Het voordeel van deze WatchPAT is dat het slaaponderzoek niet in het ziekenhuis hoeft plaats te vinden. De test wordt gewoon thuis in uw eigen omgeving gedaan. Daarnaast is er vrijwel geen wachtlijst en heeft u dus veel sneller de resultaten van uw slaaponderzoek.
De WatchPAT is een unieke en gecertificeerde methode. Over het slaaponderzoek via de WatchPAT is een ook een wetenschappelijk artikel verschenen.

Meer informatie over dit slaaponderzoek of een kosteloze intake inplannen? Neem contact op met onze experts