Wat is slaapapneu?

Bij slaapapneu stopt de ademhaling tijdens het slapen. Apneu is de medische term voor een onderbreking van de ademhaling van langer dan 10 seconden. Tijdens een apneu komt er geen lucht in of uit de longen. Hierdoor ontstaat een tekort aan zuurstof. Ongeveer 5% van alle Nederlanders heeft slaapapneu.

Onstaan van slaapapneu

slaapapneu
Overdag kunt u vrijuit ademen en onder normale omstandigheden zorgen de spieren van de keelholte er ’s nachts voor dat de luchtweg open blijft tijdens de slaap. Er is dan een normale doorgang voor de ingeademde lucht.

’s Nachts verslappen alle spieren. De tong is ook een spier die dan verslapt. Bij snurken verslapt de tong zodanig tijdens de slaap dat de tong achterwaarts zakt. Vervolgens vibreert het zachte verhemelte als er lucht doorheen stroomt. Dit veroorzaakt een snurkend geluid.

Deze spieren kunnen zodanig ontspannen dat de luchtwegen geheel afgesloten worden. Hierdoor ontstaat een korte tijdelijke obstructie van de luchtwegen en wordt de adem volledig geblokkeerd.De hersenen krijgen dan even geen zuurstof.

TIP: Doe de gratis online slaapapneu test
Zo krijgt u een eerste indicatie of sprake is van snurken of slaapapneu.

Gevolgen

Als gevolg van de ademstop worden de hersenen gestimuleerd en wordt iemand even wakker om adem te halen. Doordat mensen die lijden aan slaapapneu ’s nachts telkens kort wakker wordt om adem te halen krijgen zij vaak onvoldoende nachtrust. Het natuurlijke slaap-waak ritme wordt verstoord en de patiënt krijgt hierdoor te weinig diepe slaap. Als slaapapneu onbehandeld blijft krijgen weefsels en organen minder zuurstof en daarnaast wordt het slaappatroon ernstig verstoord. De ernst van de gevolgen is afhankelijk van het aantal ademstops en de mate van zuurstoftekort.

Klachten

De klachten kunnen per patiënt erg verschillen. Apneu gaat vaak gepaard met heftig snurken en forse bewegingsonrust. Van de ademstops merkt een patiënt vaak niet veel omdat ze gelijk weer inslapen. De meeste klachten ervaren patiënten meestal overdag. Mensen met apneu hebben vaak last van vermoeidheid, prikkelbaarheid en ochtendhoofdpijn.
Vaak wordt slaapapneu dan ook pas opgemerkt door iemands partner die ’s nachts merkt dat de patiënt stopt met ademen.

Onderzoek

Om de diagnose van slaapapneu te stellen is een slaaponderzoek nodig. Wist u dat u nu ook eenvoudig thuis uw slaap kunt controleren? Na een nacht slapen met de WatchPAT ontvangt u een volledig schriftelijk rapport met de duidelijke indicatie of er sprake is van apneu. Met dit rapport kunt u eventueel naar uw huisarts of KNO voor verder onderzoek. Deze slaaptest is ook tevens geschikt als second opinion.

Neem contact op met onze experts om te bekijken of een slaaptest bij u noodzakelijk is.