Niet bewezen zorg verdwijnt uit basispakket

Zorginstituut Nederland, een instituut dat het ministerie van Volksgezondheid adviseert over de samenstelling van het basispakket, kondigt aan dat zorg dat niet bewezen effectief is uit het basispakket verdwijnt. Voor behandelingen waarbij de wetenschappelijke onderbouwing tekortschiet wordt een ‘resultaatafspraak’ gemaakt. Wordt dat bewijs vervolgens niet geleverd, dan zal die zorg uit het basispakket verdwijnen. Volgens Sjaak Wijma van Zorginstituut Nederland is het belangrijk eerst te gaan uitzoeken en beoordelen wat wel werkt en wat niet. Dit is nodig om de zorgkosten in de hand te houden. Er wordt vermoed dat van 50 procent van de zorg in het basispakket de wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt.

Onderzoek naar apneu

Wijma noemt als voorbeeld de slaapcentra in ziekenhuizen. Veel ziekenhuizen hebben de afgelopen jaren slaapcentra ingericht voor mensen die tijdens het slapen last hebben van ademstops (apneu). Volgens Wijma moet aangetoond worden of patiënten die last hebben van apneu baat hebben bij een behandeling: “Er worden veel mensen en middelen aan besteed, maar de wetenschappelijke onderbouwing zou weleens heel krap kunnen zijn.” Het Zorginstituut kiest de komende tijd behandelingen uit waar twijfels over zijn en geeft artsen de tijd te bewijzen dat de behandeling werkt. Lukt het ze niet dan wordt de zorg uit het pakket geschrapt.

Slaaponderzoek thuis

Een slaaponderzoek in het ziekenhuis is erg ingrijpend en duur. Volgens onderzoek van het Zorginstituut blijkt dat de diagnose ook eenvoudiger en goedkoper gesteld kan worden met een thuistest. Met een thuistest kan de diagnose van slaapapneu stellen zonder dat het nodig om in het ziekenhuis te overnachten. De WatchPAT is zo’n thuis slaaptest die na één nacht slapen een volledig rapport met de resultaten geeft.

WatchPAT