Snurkende partner slecht voor gezondheid


In onze klinieken merken we dat het vaak partners van snurkers zijn die aan de bel trekken. Een snurker heeft zelf meestal niet zo’n last van het eigen gesnurk. Een partner daarentegen kan veel last ondervinden van het gesnurk in de slaapkamer. Iedereen weet dat een goede slaap een belangrijk onderdeel is voor een goede gezondheid. Uit onderzoek blijkt nu dat een snurkende partner niet alleen zorgt voor irritatie en minder slaap, het brengt nog een ander gezondheidsrisico met zich mee.

Geluidsoverlast door vliegtuigen

Wetenschappers hebben slaappatronen van 140 deelnemers in de buurt van Europese luchthavens onderzocht. Het doel was om te achterhalen wat de geluidsoverlast met het lichaam doet. En wat blijkt: er is geen verschil tussen het type geluid. De oorsprong van het geluid is niet belangrijk, het effect van een vliegtuig kan dus even erg zijn als dat van een snurker. Een snurker kan geluiden produceren tot wel 70 decibel, terwijl 45 decibel het maximale geluidsvolume is voor een gezonde nachtrust.

Hoge bloeddruk

Het volume bepaalt de mate van bloeddrukstijging. De gevolgen van deze geluidsoverlast kunnen leiden tot een verhoogde bloeddruk. Het aantal decibellen van de omgevingsgeluiden staat in direct verband met de stijging van de bloeddruk. Hoe meer decibels, hoe hoger de bloeddruk. Het maak daarbij geen verschil of de decibels veroorzaakt werden door vliegtuigen of een snurkende partner.

Gevolgen

Een hoge bloeddruk brengt allerlei gezondheidsrisico’s met zich mee. Een hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor beroertes, hart- en vaatziekten, nieraandoeningen en dementie. Het is dus verstandig om zo veel mogelijk lawaai te vermijden. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om in een rustige omgeving te wonen, maar het snurken van een partner is eenvoudig op te lossen.

Snurken oplossen

Er zijn diverse behandelmethodes tegen snurken. Tijdens een eerste kosteloze consult bij een van onze klinieken worden alle mogelijkheden met u besproken. Een op maat gemaakte snurkbeugel voorkomt verslapping van het verhemelte en zorgt er voor dat de tong niet meer weg kan zakken. Zo blijft de keelholte vrij en wordt snurken tegengegaan. Er komt geen operatie aan te pas en u draagt de snurkbeugel alleen ’s nachts.