Waarom snurk ik als ik dronken ben?

Een luisteraar van NPO Radio 2 luisterde laatst naar haar dronken vriend terwijl hij lag te slapen. Hij snurkt alleen als hij alcohol gedronken heeft. Daarom stelde zij de een vraag aan ‘Bureau Kijk in de Vegte’: Waarom snurk je alleen als je dronken bent?

Jeroen Kijk in de Vegte ging in zijn radioprogramma op onderzoek uit en schakelde onze hulp in. Het zit namelijk zo: Tijdens het slapen verslappen alle spieren, dus ook de tong. Als de tong verslapt zakt deze in de luchtweg en veroorzaakt een vernauwing. Hierdoor moet de lucht met meer kracht naar binnen gezogen worden. Deze hogere luchtsnelheid laat het zachte verhemelte en huig vibreren waardoor het snurkgeluid ontstaat. De trillingen die dan vrijkomen veroorzaken het snurkgeluid. Een snurker kan geluiden produceren tot wel 70 decibel.

Snurken en alcohol zijn nauw verbonden. Als er alcohol gedronken wordt (of bij bepaald medicijngebruik) dan verslappen de spieren nog meer dan ze normaal doen. Dan zakt de tong dus nog makkelijker de luchtweg in. Lucht moet bij elke ademhaling dus door een nauwe opening geperst worden. Alcohol kan er dus voor zorgen dat iemand die normaal gesproken niet snurkt na het gebruik van alcohol opeens wél snurkt.

Luister hier het gehele fragment: https://www.nporadio2.nl/nieuws/23850/waarom-snurk-ik-alleen-als-ik-dronken-ben