In Nederland zijn er zo’n 4 miljoen snurkers. Maar waarom snurkt de één wel en de ander niet?
De oorzaak van snurken is vrij eenvoudig. Als je gaat slapen verslappen al je spieren, waaronder de tong. De tong zakt weg en verkleint zo de luchtweg. Deze vernauwing veroorzaakt trillingen bij het ademhalen: het snurkgeluid.
Lichaamsbouw kan een belangrijke rol spelen bij snurken. Iemand met een dikke tong of kleine keeldoorgang zal sneller last hebben van snurken. Ook alcohol, overgewicht en medicatie kunnen er voor zorgen dat je meer snurkt. Alcohol en sommige medicijnen werken spierverslappend waardoor je sneller snurkt. Dan zakt de tong dus nog makkelijker de luchtweg in. Lucht moet bij elke ademhaling dus door een nauwe opening geperst worden. Alcohol kan er dus voor zorgen dat iemand die normaal gesproken niet snurkt na het gebruik van alcohol opeens wél snurkt.
Van alle snurkers is 60% man en 40% procent vrouw. Bij vrouwen kunnen hormonen een rol spelen. Zo kan de overgang of wisselende hormoonspiegels snurken veroorzaken. Bij zwangere vrouwen kan de dikke buik drukken op het middenrif en de keel en daardoor voor vernauwing zorgen waardoor ze kunnen gaan snurken. Uit recent onderzoek blijkt dat vrouwen even hard snurken als mannen. Ook blijkt dat vrouwen de neiging hadden om hun snurken te minimaliseren: ze onderschatten hoe luid ze snurken.
Toch kan een snurker er vaak niets aan doen. Vaak is snurken genetisch bepaald en zie je dat als ouders of broers en zussen snurken jij ook snurkt. Meestal krijg je meer last van snurken als je de dertig bent gepasseerd. Dan wordt alles minder soepel en worden je spieren slapper.
Je kan dus altijd heel gezond leven, maar dan nog kan het zijn dat je snurkt. Als je daar zelf geen last van hebt, dan is dat prima, maar als je partner er niet meer tegen kan is het pas echt vervelend.
Gelukkig is er goed nieuws: snurken is eenvoudig op te lossen. Om te voorkomen dat de tong wegzakt en de luchtweg verkleint biedt een op maat gemaakte snurkbeugel de oplossing. Deze beugel draag je alleen ’s nachts en slikken en praten blijft mogelijk. Er is zelfs een speciale snurkbeugel ontwikkeld speciaal voor vrouwen.
Meer weten over het verhelpen van snurken? Neem contact op met onze experts.