Tandenknarsen, ook wel bruxisme genoemd, is het over elkaar heen schuiven van tanden en kiezen. Dit gebeurt met grote kracht waardoor er een knarsend geluid te horen is. Tandenknarsen gebeurt meestal ’s nachts. Snurken gaat vaak gepaard met tandenknarsen.
Oorzaken van tandenknarsen
Ongeveer 20% van de bevolking heeft last van tandenknarsen. Tandenknarsen komt zowel voor bij volwassenen als bij kinderen. Vaak is tandenknarsen het resultaat van diverse factoren, zoals:
- Erfelijkheid (in 40-60% van de gevallen)
- Stress
- Slaapproblemen (zoals slaapapneu of snurken)
- Roken
- Drugsgebruik
- Medicijngebruik (bijvoorbeeld Prozac, XTC en cocaïne)
- Problemen met het centrale zenuwstelsel (zoals de ziekte van Parkinson of Huntington)
Gevolgen van tandenknarsen
In eerste instantie lijkt tandenknarsen niet zo’n groot probleem. Wanneer het tandenknarsen niet overgaat kan dit echter wel problemen opleveren voor de gezondheid. Het is daarom belangrijk tandenknarsen zo vroeg mogelijk te behandelen. Mensen die tandenknarsen hebben vaak last van de volgende klachten:
- Slijtage aan tanden en kiezen
- Afbreken van stukken glazuur of vulling
- Tand- of kiespijn
- Pijn in de kaakspieren en kaakgewrichten
- Slaapgebrek
- Concentratieproblemen of vermoeidheid
- Hoofdpijn
- Nek- en schouderklachten
Klemmen of knarsen
Naast tandenknarsen zijn er ook mensen die hun tanden hard op elkaar klemmen. Klemmen is anders dan knarsen. Bij klemmen wordt er dus niet met de tanden over elkaar geschoven. In plaats daarvan worden de kaken hard op elkaar geklemd. De kracht die hierbij gemoeid gaat, kan zo hoog zijn dat er stukken glazuur van de tanden afspringen. In tegenstelling tot tandenknarsen, vindt tandenklemmen veelal overdag plaats. Tandenklemmen kent echter wel vaak dezelfde gevolgen en oplossingen als tandenknarsen. Aan deze beide vormen kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen.
Tandenknarsen en snurken
Snurken gaat vaak gepaard met tandenknarsen. Ongeveer 60% van alle snurkers tandenknarst. Met een bitje of splint wordt het gebit van tandenknarsers beschermd. Dit plaatje wordt ’s nachts gedragen en zorgt er voor dat het gebit niet nog verder beschadigd raakt. Omdat snurken vaak voorkomt in combinatie met tandenknarsen zijn onze snurkbeugels ook geschikt voor tandenknarsers. Het stevige materiaal van de snurkbeugel vangt de kracht van het knarsen op en beschermt de tanden.