Met vermoeidheid achter het stuur? Levensgevaarlijk!

De ANWB waarschuwt weggebruikers om niet de weg op te gaan bij vermoeidheid.

Op vakantie

De auto en caravan zijn volgeladen, tijd om naar het zuiden te vertrekken. Vaak wordt er in de nacht of ’s ochtends vroeg vertrokken en worden er op één dag vele kilometers gereden. Maar let op, volgens de ANWB ligt vermoeidheid op de loer doordat mensen langere afstanden rijden dan ze gewend zijn en vroeg opstaan om files te vermijden. Alleen al in Nederland veroorzaakt vermoeidheid zo’n 700 tot 1000 ernstige ongelukken per jaar. Door de vermoeidheid neemt de rijvaardigheid en alertheid af. Zo kun je minder snel reageren op bijvoorbeeld snelheidsvermindering of plotseling overstekende voetgangers.

Vergelijkbaar met een paar glazen alcohol

Volgens Veilig Verkeer Nederland heeft een slapeloze nacht dezelfde invloed op ons rijgedrag als wanneer we een paar glazen alcohol achter de kiezen hebben. Net als na het drinken van alcohol is de reactiesnelheid trager en kost het moeite om in een rechte lijn te blijven rijden. Zo kun je een overstekende voetganger een fractie later zien en kun je letterlijk op een file inrijden omdat je niet op tijd ziet dat je voorganger remt.

Herken vermoeidheid

Zorg dat je uitgerust bent als je de auto instapt. Merk je dat je moeite hebt met focussen (veel knipperen en zware oogleden) dan is dat een indicatie dat je vermoeid bent. Ook dagdromen, de afslag missen en bumperkleven zijn signalen waaraan je vermoeidheid kunt herkennen.

De oorzaak van deze vermoeidheid is vaak een (chronisch) slaaptekort is het gevolg van te weinig slaap. Gemiddeld genomen heeft iemand 8 uur slaap nodig. De kwaliteit van de slaap is ook belangrijk, als je slaap vaak onderbroken wordt kan dit ook leiden tot slaapproblemen. De slaapkwaliteit kan ook beïnvloed worden door slaapstoornissen zoals bijvoorbeeld slaapapneu.

Oplossing

Een aantal tips om vermoeidheid achter het stuur te voorkomen:

  • Zorg voor voldoende nachtrust.
  • Rij bij voorkeur overdag. ‘s Nachts ben je van nature minder alert.
  • Zorg voor een aangename temperatuur in de auto. Zet de airco aan want warmte maakt je slaperig.
  • Houd regelmatig pauze, telkens na ongeveer 2 uur rijden
  • Drink regelmatig en neem een lichte maaltijd.
  • Zet de autostoel in een actieve positie zodat je niet onderuit hangt.
  • Heb je een medebestuurder? Wissel dan regelmatig.
  • Neem een powernap. Onderzoek toont aan dat twintig minuten slaap het beste wapen is tegen oververmoeidheid.