Hebben apps die je slaap bijhouden nut?



Er zijn diverse apps die je slaap bijhouden of slimme horloges die je slaapduur meten. Ze beweren vaak te kunnen meten hoe lang je slaapt, in welke slaapstadia je je bevindt en hoe goed de kwaliteit van je slaap is. Volgens experts kun je deze apps beter niet gebruiken.

Slaapkwaliteit meet je niet met een app

Slaapprofessor Winni Hofman vertelt aan NU.nl dat slaapstadia alleen gemeten kunnen worden door elektroden op de schedel te plakken die de hersengolven meten. Bij een slaapapp of smartwatch is dat niet mogelijk. De resultaten van deze slaaptools komen dus nauwelijks overeen met hoe iemand echt slaapt.

Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar smartwatches. Hieruit blijkt dat de slimme horloges gemiddeld een te positief beeld geven van de hoeveelheid slaap. Veel apparaten hebben de neiging slaapverstoringen te onderschatten en de totale slaapduur en slaapefficiëntie te overschatten. Sommige mensen die last hebben van slapeloosheid liggen ’s nachts uren stil wakker. Een app of slim horloge denkt dan dat diegene gewoon slaapt. Om te meten in welk slaapstadium iemand zit moet je electroden bevestigen aan iemands hoofd om de hersenactiviteit te meten. Een app of horloge kan dat niet meten.

Negatieve gevolgen van slaapapps

Ook de Consumentenbond geeft aan dat metingen van apps niet echt betrouwbaar zijn. Slaapexpert Dr. Pillen is bang dat dit soort onbetrouwbare metingen je onnodig ongerust maken. En ongerust zijn heeft vaak een negatieve invloed op je slaap.

Ook Guy Leschziner, een Britse hoogleraar slaapstoornissen, waarschuwt voor het gebruiken van slaapapps. Volgens hem voelen veel mensen de druk om per se 8 uur per nacht te moeten slapen. Hierdoor houden ze continu de klok in de gaten. En dat zorgt ervoor dat je onrustig wordt en slecht slaapt. Zo ontwikkelen mensen juist slapeloosheid als gevolg van hun slaapapp of omdat ze veel berichten lezen over de negatieve effecten van slapeloosheid.

Een app of slim horloge is dus niet nauwkeurig in het meten van je slaap en de conclusies die getrokken worden over de slaapkwaliteit komen vaak niet overeen met de werkelijkheid. Daarnaast is het verstandig om telefoons te weren uit de slaapkamer zodat je niet wordt afgeleid. Het licht van het scherm zorgt er namelijk voor dat er geen slaaphormonen worden aangemaakt.

Om een goed beeld te krijgen van je slaap kun je het beste een officiële slaaptest doen. Er is een eenvoudige test die ook thuis uitgevoerd kan worden.

Neem contact op met onze experts om te bekijken of een slaaptest bij u noodzakelijk is.