De voordelen van 43 minuten langer slapen

Voldoende slaap is zeer belangrijk voor je gezondheid, blijkt ook uit nieuw onderzoek van de Pennsylvania State University. Het twee weken durende onderzoek richtte zich op 53 studenten. Eerst werd de gezondheid van de studenten gecontroleerd door hun gewicht, bloeddruk en hartslag te meten. Vervolgens kreeg iedere deelnemer polssensoren. Zo konden de wetenschappers de slaappatronen controleren.

Onderzoek

Tijdens de eerste week mochten de studenten hun gewone slaapritme aanhouden. Daaruit bleek dat ze allemaal minstens 6 uur per nacht sliepen. Tijdens de tweede week kregen de studenten de opdracht om een uur langer te slapen. Tussendoor werden er weer gezondheidscontroles gehouden door hun bloeddruk en hartslag opnieuw te laten opmeten.

Veel studenten hadden er moeite mee om dat extra uur slaap te pakken. Veel studenten gaven aan het veel te druk te hebben en dus geen volledig uur langer konden slapen. Tweederde van de studenten lukte het wel om gemiddeld 43 minuten langer te slapen per nacht. En die extra tijd bracht een heleboel gezondheidsvoordelen teweeg. De studenten voelden zich overdag energieker, positiever en minder slaperig. Opvallend: door de extra slaap hadden ze een veel betere bloeddruk. Een van de onderzoekers geeft aan dat ze wel hadden verwacht dat een goede nachtrust het humeur en energiepeil zou beïnvloeden, maar ze hadden geen effect verwacht op de bloeddruk.

“Zelfs een kleine aanpassing of iets eerder in bed kruipen kan een enorme impact hebben op de gezondheid”, aldus een van de onderzoekers.

Meer slaap krijgen

Een kwart van de Nederlanders kampt met slaapproblemen . Stress en minder regelmaat in de dag kunnen bijdragen aan een slechte nachtrust. Andere dingen die je moet vermijden bij slaapproblemen: laat op de avond sporten of een slaapmutsje nemen. Ook een snurkende partner is slecht voor gezondheid en het gebruiken van slaapapps is niet aan te raden. Nog een keer op de snooze-button drukken draagt niet bij aan een goede slaap. Rust nemen voordat je naar bed gaat en een warme douche voor het slapengaan zijn de beste omstandigheden voor een goede nachtrust.

Inzicht krijgen in je eigen slaap? Doe de online slaapapneu test of doe thuis een slaaponderzoek.