Is snoozen slecht voor je?

Je kent het wel: even op de snooze knop drukken en nog snel 5 minuten slapen. En daarna nog eens 5 minuten… Het lijkt misschien prettig om zo rustig op te staan maar recent Brits onderzoek toont aan dat snoozen helemaal niet zo goed is.

Uit het onderzoek blijkt dat snoozen de kans op stress en depressie vergroot. Het snoozen zorgt er voor dat je hersenen constant een schok te verwerken krijgen. Zo val je langzaam in slaap en word je met een schok weer wakker, en dat telkens opnieuw. Die 5 minuten extra slaap heeft geen kwaliteit. Mensen die snoozen willen graag wat extra slaap pakken, maar door het wekken na 5 minuten wordt er niet goed doorgeslapen. Dit veroorzaakt niet alleen vermoeidheid, maar ook een grotere kans op hart- en vaatziekten.

Bert Kranenbarg van NPO Radio 5 sprak hierover met Olivier Tielemans van SomnoClinic®, Kliniek voor snurken en apneu. Hij geeft aan dat je hersenen zo geprogrammeerd zijn dat ze bepalen wanneer je gaat slapen en wanneer je weer wakker wordt. Als je luistert naar je biologische klok word je uiteindelijk dus automatisch wakker op het meest gunstige moment. In theorie heb je dan helemaal geen wekker nodig! Een goede slaap is heel erg belangrijk en als dit telkens onderbroken wordt door te snoozen krijgt je lichaam een schok te verwerken. Het beste is dus om meteen op te staan zodra je wekker gaat.

Wil je stoppen met snoozen? Zet dat je wekker buiten handbereik, zet je smartphone uit en het aller belangrijkste is: ga op tijd naar bed.

Luister hier het gehele fragment: www.nporadio5.nl/bertop5/gemist/audio/354098/snoozen-zorgt-voor-stress

snoozen NPO radio 5