Klachten slaapapneu

Wat zijn de klachten bij slaapapneu? Hoe ontstaat slaapapneu en hoe wordt de diagnose gesteld? U leest er hier meer over.

Klachten slaapapneu

Mensen die lijden aan slaapapneu hebben vaak last van klachten zoals:

Niet uitgerust wakker worden
Doordat u ’s nachts meerdere keren wakker wordt na een ademstop wordt u niet volledig uitgerust wakker.

Luid snurken
Slaapapneu gaat vrijwel altijd samen met snurken. Een snurker kan geluiden produceren tot wel 70 decibel en dit kan als zeer storend worden ervaren door de partner.

Hoofdpijn
Mensen die lijden aan slaapapneu hebben vooral ’s ochtends last van hoofdpijn.

Slaperigheid en vermoeidheid overdag
Doordat u ’s nachts niet voldoende slaap krijgt kunt u overdag last krijgen van slaperigheid en vermoeidheid.

Prikkelbaarheid
Slechte nachtrust en vermoeidheid kan leiden tot prikkelbaarheid en een slecht humeur.

Tijdens het slapen merken mensen die lijden aan slaapapneu zelf meestal niet dat ze stoppen met ademen. Vaak wordt slaapapneu daarom pas opgemerkt door iemands partner die ’s nachts merkt dat de patiënt stopt met ademen.

TIP: Doe de gratis online slaapapneu test
Zo krijgt u een eerste indicatie of sprake is van snurken of slaapapneu.

Wat is slaapapneu?

Bij slaapapneu stopt de ademhaling minimaal 10 seconden tijdens het slapen. Vaak komt dit doordat de tong wegzakt in de keelholte waardoor een korte tijdelijke obstructie van de luchtwegen ontstaat. De adem wordt dan volledig geblokkeerd en de hersenen krijgen dan even geen zuurstof. Doordat het zuurstof daalt gaat het lichaam een alarmsignaal afgeven. Hierdoor gaat u minder diep slapen en wordt u even kort wakker. Zelf merkt u dit niet direct, maar hierdoor is de kans groot dat u niet uitgerust wakker wordt.

Diagnose slaapapneu

Vaak komen mensen met vage klachten bij hun huisarts, waardoor niet meteen aan slaapapneu wordt gedacht. De diagnose van slaapapneu moet gesteld worden naar aanleiding van een slaaponderzoek. Vaak vindt zo’n slaaponderzoek in een ziekenhuis plaatsvinden maar u kunt ook thuis uw slaap controleren.

Neem contact op met onze experts om te bekijken of een slaaponderzoek bij u noodzakelijk is.