Snurkende partner

Er zijn veel mensen die last hebben van hun snurkende partner. Snurken kan een behoorlijke impact hebben op een relatie. Zo’n 4 miljoen Nederlanders snurken en daarvan is 60% man en 40% vrouw.

Geluidsoverlast

Hoewel de snurker zelf vaak niet zo veel last heeft van zijn/haar eigen gesnurk kan een partner daarentegen veel last ondervinden van het gesnurk in de slaapkamer. Het geluid van een snurker kan oplopen tot zeventig decibel, wat te vergelijken is met het geluid van een stofzuiger. Het maximale geluidsvolume voor een gezonde nachtrust is 45 decibel. Niet zo gek dus dat uit recent onderzoek blijkt dat een snurkende partner slecht is voor je gezondheid. Een goede slaap namelijk een belangrijk onderdeel is voor een goede gezondheid.

Oorzaak van snurken

De oorzaak van snurken is vrij eenvoudig. Veel mensen denken dat ze via hun neus snurken, maar het is de tong die de boosdoener is. Als je gaat slapen verslappen namelijk al je spieren, waaronder de tong. De tong zakt weg en verkleint zo de luchtweg. Deze vernauwing veroorzaakt trillingen bij het ademhalen: het snurkgeluid. Vergelijk het maar met het leeglopen van een ballon: lucht stroomt dan heel snel door een smalle doorgang met als gevolg dat dit deel gaat trillen en geluid maakt.

Por in de zij

Vaak krijgt de snurkende partner even een por in de zij om het snurken te laten stoppen. Dit zorgt er voor dat een snurker heel even de spieren aanspant en vervolgens omdraait. Het aanspannen van de spieren zorgt er voor dat het snurken even stopt. . Dit is echter niet optimaal omdat het ook het slaapritme van de snurker verstoort.

Oplossing

Er zijn diverse wetenschappelijk bewezen behandelmethodes tegen snurken. Een op maat gemaakte snurkbeugel wordt alleen ’s nachts gedragen en voorkomt verslapping van het verhemelte en zorgt er voor dat de tong niet meer weg kan zakken. Zo kan de luchtweg niet verkleind worden en wordt snurken tegengegaan. Deze snurkbeugel is de meest effectieve snurkbehandeling van de laatste 20 jaar.

Meer weten over de verschillende behandelmethoden? Neem contact op met onze experts.