Kwart van de Nederlanders heeft slaapproblemen



Bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar en ouder had in 2018 last slaapproblemen. Dat blijkt uit de Gezondheidsenquête van het CBS.

Onderzoek

In de Gezondheidsenquête werd aan de deelnemers gevraagd of ze de afgelopen twee weken last hadden van problemen met slapen, zoals moeite met in slaap vallen, moeite om door te slapen of te vroeg wakker worden. Daarop gaf 24 procent een bevestigend antwoord, omgerekend zijn dat bijna 3 miljoen Nederlanders. In 2017 was het nog 21 procent.
Van de mensen die slaapproblemen hebben zegt 40 procent dat ze zó slecht slapen dat het hun dagelijks functioneren belemmert. Zij hebben last van onder andere concentratieproblemen, vergeetachtigheid of een slecht humeur.

Vooral arbeidsongeschikten

Van de werkenden meldde 19 procent het slaapprobleem. Bij mensen die zichzelf arbeidsongeschikt noemden, was het aantal slechte slapers 58 procent. Van deze groep zegt 81 procent dat hun dagelijks functioneren wordt aangetast door de slaapproblemen. Met dit onderzoek kan niet worden vastgesteld of de arbeidsongeschikten eerst slaapproblemen hadden en hierdoor hun werk moesten stilleggen óf andersom.

Rust creëren

Het blijkt dat problemen met nachtrust samenhangen met een slechte geestelijke gezondheid, langdurige aandoeningen en pijn. Zo bleek dat mensen met een minder goede geestelijke gezondheid drie keer zoveel kans op slaapproblemen hadden dan mensen met een goede geestelijke gezondheid. Mensen met chronische slapeloosheid kunnen overdag moeizaam functioneren. Ze kunnen slechter omgaan met stress en zijn vatbaarder voor gezondheidsproblemen.
Stress en minder regelmaat in de dag kunnen bijdragen aan een slechte nachtrust. Andere dingen die je moet vermijden bij slaapproblemen: laat op de avond sporten of een slaapmutsje nemen. Last van een snurkende partner? Stop het gesnurk. Leg je telefoon weg, maak géén gebruik van slaapapps en vermijd snoozen. Rust nemen voordat je naar bed gaat en een warme douche voor het slapengaan zijn de beste omstandigheden voor een goede nachtrust.

Inzicht krijgen in je eigen slaap? Doe de online slaapapneu test of doe thuis een slaaponderzoek.