Thuis een slaaponderzoek doen

Een slaaponderzoek in het ziekenhuis is voor veel mensen onprettig. De bedrading en slapen op een onbekende plek zorgen vaak voor een slechte nachtrust. Om vast te stellen of iemand aan slaapapneu lijdt is een slaaponderzoek echter noodzakelijk. Het is sinds kort mogelijk om thuis een slaaponderzoek te doen om te kijken of iemand aan slaapapneu lijdt.

Slaaponderzoek met de WatchPAT

De WatchPAT is een klein apparaatje waarmee u thuis uw slaap kunt controleren. De WatchPAT bestaat uit een sensor, vingersonde en een armband. Via een klein kabeltje zijn deze onderdelen met elkaar verbonden. Voor het slapengaan plakt u de sensor op uw borst, doet u de vingersonde om uw vinger en de armband om uw pols. Gedurende de nacht zal de WatchPAT alle informatie opslaan in het systeem. In de kliniek kan het apparaat uitgelezen worden en ontvangt u vervolgens een volledig rapport met de uitslagen en een indicatie of er sprake is van apneu. Met dit rapport kunt u eventueel naar uw huisarts of KNO voor verder onderzoek. De slaaptest met de WatchPAT is tevens geschikt als second opinion. Lees hier een wetenschappelijke artikel over de WatchPAT.

Wat wordt er gemeten?

De WatchPAT meet de volgende onderdelen:

  • De totale tijd dat u het apparaat aan heeft gehad
  • Totale slaaptijd
  • AHI apneu/hypopneu index, het gemiddelde aantal apneus (ademstops langer dan 10 seconden) of hypopneus (gedeeltelijke obstructie van de ademhaling) per uur
  • RDI ademhalingsstoornisindex
  • ODI zuurstofverzadigingsindex, het aantal keren dat de zuurstof in uw bloed daalde met 4% of meer per uur
  • Slaapstadia: hoe lang u zich in elk slaapstadium bevindt (wakker/licht/diep)
  • REM-slaapstadium, het percentage van uw slaap dat u zich in het REM-slaapstadium bevindt
  • Hartslag
  • Positie van het lichaam: wanneer u op uw rug, buik of zij geslapen heeft
  • Intensiteit van snurken (dB)

Na een nacht slapen met de WatchPAT ontvangt u een volledig rapport met de uitslagen. In dit rapport wordt ook de betekenis van de uitslagen aan u uitgelegd. Download hier een voorbeeld van een rapport van de WatchPAT.

Slaaptest aanvragen

Maak een afspraak bij een van onze klinieken om dit thuis slaaponderzoek aan te vragen. Tijdens het kosteloze eerste consult wordt bepaald of de slaapcheck noodzakelijk is.

Wilt u eerst meer inzicht krijgen in hoe groot uw snurk probleem is? Doe de gratis online apneu-test en krijg een eerste indicatie of sprake is van enkel snurken of eventueel slaapapneu.