Man verzwijgt slaapproblemen en moet ruim €70.000 terugbetalen

Tijdens het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering moet je volledige openheid van zaken geven. Daar kwam een restauranthouder op pijnlijke manier achter. Hij verzweeg dat hij al jaren slecht sliep en hij moet nu van zijn verzekeraar ruim de €70.000 aan ontvangen uitkering terugstorten.

Verzekering

De man sloot in 2008 zijn arbeidsongeschiktheidsverzekering af bij De Amersfoortse. Tijdens de aanvraag werd in een gezondheidsverklaring onder andere gevraagd of sprake was van aandoeningen of klachten van psychische aard zoals depressie, overspannenheid, overwerktheid, slapeloosheid of een burn-out. Daarop antwoordde de restauranthouder nee terwijl hij vaak ’s nachts wakker werd en zich daarvoor al eens had laten onderzoeken in een slaapcentrum. Hij was door het slechte slapen overdag vaak moe, ook daarvoor had hij ook zijn bloed laten onderzoeken. Uit dat onderzoek kwam echter geen oorzaak naar voren.

Arbeidsongeschikt

In 2016 meldt de man zich arbeidsongeschikt. Hij heeft last van pijn op de borst, benauwdheid en is snel moe. De verzekeraar keert geld uit maar doet ook onderzoek. De huisarts van de man meldt in 2017 dat de man al een jaar of 20 slecht slaapt. Een medische oorzaak is er niet, het komt waarschijnlijk door stress.

De verzekeraar besluit de uitkering meteen stop te zetten en de al uitgekeerde bedragen van in totaal €73.180,45 terug te vorderen. Volgens de verzekeraar was de man niet geaccepteerd voor de verzekering als zij hadden geweten van zijn slaapproblemen.

Slapeloosheid

De man verzet zich tegen de beslissing en stapt naar het Klachteninstituut Financiele Dienstverlening (Kifid). Volgens de man valt slecht slapen niet onder aandoeningen van psychische aard. Ook vindt hij niet dat ’s nachts af en toe wakker worden hetzelfde is als slapeloosheid. De vermoeidheid is een risico van zijn vak in de horeca, vindt de man.

De Verzekeraar is het daar niet mee eens. Allerlei slaapklachten vallen onder slapeloosheid. Ook had de man moeten weten dat dit relevant was omdat er in de gezondheidsverklaring expliciet naar gevraagd werd. Het Kifid is het met de verzekeraar eens. De man heeft zijn mededelingsplicht geschonden en moet het geld terugbetalen. Daarvoor krijgt hij een betalingsregeling.